Politik

Løkke om EU-topjob: De kan jo bare ringe

Efter et mange timer langt EU-topmøde, stod det torsdag nat klart, at der ikke kunne nomineres en ny formand for EU-Kommissionen. Dermed er spillet om flere topposter stadig helt åbent.

Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen er blevet nævnt som mulig EU-præsident. Selv om han ikke tror, at det er realistisk, vil han tage posten, hvis den bliver tilbudt.

- Hvis de pludselig synes, at de har brug for en pragmatisk, midaldrende, koldblodig, liberal skandinav, så kan de jo bare ringe. Men det forudser jeg altså ikke, at de gør, siger Løkke efter topmødet i Bruxelles.

Den nuværende EU-præsident hedder Donald Tusk og er tidligere premierminister i Polen.

EU-præsidenten forbereder og leder møder mellem EU's stats- og regeringschefer, som afholdes mindst hver tredje måned.

Da præsidenten skal lede topmøder og agere kompromismager, er det en fordel at have erfaring fra topmøder. Og at have få fjender blandt EU's ledere.

Løkke erkender, at han besidder de kvaliteter. Han har seks års erfaring med EU-topmøder og gode relationer til de fleste ledere. Men:

- Jeg tror, der er mange perfekte bud. Alt det her er ude af mine hænder, og jeg betragter det her møde, som det sidste jeg har været til, og jeg kommer næppe til flere, siger Løkke.

Læs også