Politik

Kofod tager fra EU til et af de mest prestigefyldte ministerier

Trods stemmehøst ved EP-valget har Jeppe Kofod forladt Bruxelles og sat sig i sædet som udenrigsminister. På jobbets første dag luftede han en drøm om at forandre verden.

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede torsdag sit nye ministerhold foran flere hundrede fremmødte ved  Amalienborg. 
Foto: Gregers Tycho Statsminister Mette Frederiksen præsenterer sin nye regering. Statsminister Mette Frederiksen præsenterer sin nye regering på Amalienborg i København. Foto: Gregers Tycho

En gruppe journalister, tv-folk og fotografer havde stimlet tæt sammen foran Statsministeriet på Christiansborg.

Håbet var at få et glimt af giraffen – og måske endda stille et spørgsmål eller to til Jeppe Kofod eller nogen af de andre socialdemokratiske ministre, der skulle ind og skrive under på Grundloven.

Men forgæves.

Pludselig løb rygtet om, at det nye ministerkuld ville snige sig ind ad bagdøren uden for Christiansborg. Og så gik det ellers stærkt med at finde det nærmeste exit-skilt.

På det tidspunkt havde Jeppe Kofod dog allerede givet krammere til både partifælle Peter Hummelgaard og Pia Rosenkrantz-Theil og taget plads i Statsministeriet, hvor Mette Frederiksen ventede.

Cirka en halv time senere og som nummer elleve i rækken af socialdemokrater trådte Jeppe Kofod frem. Landets nye udenrigsminister. Med et smil over hele femøren.

Det blev dog ikke til mange interviews, inden han fik lokaliseret sin nye ministerbil – en sort BMW med tilhørende chauffør – gik med raske skridt mod den og satte sig til rette på bagsædet.

Kursen blev sat mod Amalienborg, hvor den officielle ministerpræsentation skulle finde sted.

Fra Bruxelles til regering

Det lå ellers ikke i kortene, at Danmarks nye udenrigsminister skulle hedde Jeppe Kofod. I hvert fald er den 45-årige bornholmer blevet fremhævet som en af de største overraskelser i Mette Frederiksens ministerkabale.

Jeppe Kofod

Født den 14. marts 1974 i København, men tilbragte ungdommen på Bornholm.

Det var også på Bornholm, han trådte ind i politik, hvor han første gang blev opstillet som folketingskandidat i 1995.

I 1998 blev han valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet og forblev på tinge frem til 2014. Gennem årene var han bl.a. udenrigsordfører, formand i Udenrigspolitisk Nævn samt medlem af Europaudvalget og Forsvarsudvalget.

I 2014 var Jeppe Kofod opstillet som Socialdemokratiets spidskandidat ved europaparlamentvalget og kom ind. Kort inden folketingsvalget den 5. juni i år opnåede Jeppe Kofod genvalg til Europa-Parlamentet.

Jeppe Kofod var ikke opstillet til Folketinget, men er nu blevet udpeget som Danmarks næste udenrigsminister.

Han var Socialdemokratiets spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet, og takket være 188.757 personlige stemmer sikrede han sig yderligere fem års virke i Bruxelles. Sådan lød planen, indtil Jeppe Kofod onsdag aften blev ringet op af statsministeren.

»At være minister er en helt særlig opgave - det betyder i virkeligheden folkets tjener - så når vores land kalder, og det har brug for min kompetence, stiller jeg op som ambassadør for Danmark,« siger Jeppe Kofod og beskriver det som »en drøm, der gik i opfyldelse.«

Direkte adspurgt, om han ikke skuffer de mange tusinde vælgere, der satte deres kryds ved ham til europaparlamentsvalget, faldt svaret prompte.

»De får en udenrigsminister, der også kæmper Danmarks sag ude i Europa, godt nok på en anden post, men stadig for de værdier, som både jeg og Danmark står for.«

En tænkepause

På Amalienborg stod en håndfuld medlemmer af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og ventede spændt på ministerkortegen fra Christiansborg. De røde flag smældede i vinden, og kampen om det bedste udsyn spidsede til.

Det var netop aspiranterne fra DSU, der i 2008 lagde Jeppe Kofod for had. Han var ikke længere velkommen som taler, fordi han til et påskeseminar havde haft sex med en 15-årig pige.

Hele miseren satte et tydeligt præg på Jeppe Kofods politiske karriere. Han trak sig fra alle poster - herunder hvervet som udenrigsordfører - og tog sig en »tænkepause«.

Alt dette var tilsyneladende glemt på slotspladsen foran Amalienborg torsdag, hvor DSU’erne med fornyet styrke skrålede med på slagsangen om, at Danmark har fået en socialdemokratisk regering. Endda med Jeppe Kofod som udenrigsminister.

Farvel Anders

Jeppe Kofod, han havde flere formelle arrangementer med både kransekage og skåltaler i vente.

Den sidste og vel nok mest betydningsfulde var det i Udenrigsministeriet, selve ministeroverdragelsen, hvor Anders Samuelsen, tidligere Liberal Alliance-leder, skulle melde sin afsked og sende depechen videre.

Udenrigsministeriets departementschef gik først på talerstolen og beskrev den nu afgåede udenrigsminister som både generøs, humørfyldt og som en mand, der vitterligt ikke bryder sig om at bære slips.

Anders Samuelsen fik ordet, og som det første smed han blazerjakken og vristede slipset af sig.

»Så meget for en særlig anledning,« jokede han. Embedsmændene, der var mødt op for at sige goddag og farvel til deres nye chefer, kvitterede med et højlydt grin.

Straks efter blev han mere alvorlig og hev et gammelt spejderslogan frem til at beskrive sin tid i politik.

»Passer kortet ikke med terrænnet, så følg terrænnet. Det handler om at have fokus på målet, turde satse, turde tabe, æde ydmygelsen, så længe jeg og dem, jeg arbejder sammen med, har gjort forsøget på at skubbe til rammerne,« siger han.

Scenen og den feterede post som udenrigsminister var dermed overladt til Jeppe Kofod, og han gav embedsmændene en forsmag på, hvad de kan forvente med ham ved roret.

»Robert F. Kennedy sagde engang, at mange mennesker ser på verden og spørger hvorfor. Men mange drømmer også om en anden verden og spørger hvorfor ikke. Gennem hele mit politiske virke har jeg tænkt på det: At vi kan forandre verden.«

Læs også
Top job