Politik

Medier: Tidligere britisk finansminister jagter topjob i IMF

Den tidligere britiske finansminister George Osborne forsøger at gøre sig selv til en kandidat til at overtage posten som direktør for Den Internationale Valutafond, skriver britiske medier.

Den tidligere britiske finansminister George Osborne forsøger at køre sig selv i stilling som kandidat til direktørposten i Den Internationale Valutafond. Foto: AP Images Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Den tidligere britiske finansminister George Osborne kan være på vej til at køre sig selv i stilling til posten som ny topchef for Den Internationale Valutafond (IMF).

Det skriver flere britiske medier – herunder Financial Times og The Guardian.

Ifølge medierne har George Osborne over for flere af sine nærmeste luftet tanken om, at han ville være en passende kandidat til at overtage posten efter franske Christine Lagarde, der netop er udnævnt til at stå i spidsen for Den Europæiske Centralbank (ECB).

Den konservative George Osborne er en kendt og markant skikkelse i britisk politik. Han sad som finansminister i perioden 2010-2016 under daværende premierminister David Cameron, men blev fyret fra posten af den nye premierminister Theresa May.

Siden har han bl.a. indtaget rollen som chefredaktør på avisen The Evening Standard.

Ifølge Financial Times er der dog flere knaster, der skal løses, hvis det skal lykkes for George Osborne at overbevise bestyrelsen i IMF om, at de skal pege på ham.

Blandt flere af de toneangivende europæiske lande nyder han ikke den største anseelse – især pga. hans lidt vaklende ageren som britisk finansminister i årene efter finanskrisen.

Til gengæld skulle George Osborne – ifølge ham selv – nyde opbakning fra bl.a. USA og Kina, ligesom et godt forhold til Boris Johnson, der i øjeblikket er favorit til at overtage posten som britisk premierminister, trækker i den modsatte retning.

Hvis det skulle lykkes for George Osborne at erobre topstillingen i IMF, vil han blive den første brite til at indtage posten i valutafondens 75-årige historie.

Ifølge de britiske medier kan han dog få konkurrence fra hjemmefronten. Også direktøren for den britiske centralbank Bank of England, Mark Carney, bliver af de britiske medier nævnt som et navn, der kunne være i spil som fremtidig direktør for IMF.

Mark Carney, der er født og opvokset i Canada, har udover sit canadiske statsborgerskab også britisk og irsk pas.

Læs også