Politik

Theresa Mays regering bakker op om udskældt ambassadør

Trump antyder, at han ønsker en ny britisk ambassadør, men den britiske regering bakker op om ambassadøren.

Den britiske premierminister Theresa Mays regering bakker op om Storbritanniens ambassadør i USA, Kim Darroch.

- Sir Kim Darroch vil fortsat have premierministerens fulde opbakning, siger en talsmand for regeringen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udmeldingen kommer, efter at Darroch i et lækket notat angiveligt har kaldt USA's præsident, Donald Trump, for "uduelig", hvortil Trump svarede på Twitter, at han ikke længere vil have noget at gøre med den britiske ambassadør i USA.

- Jeg kender ikke ambassadøren, men han er ikke afholdt eller vellidt i USA. Vi vil ikke længere have noget med ham at gøre, skrev Trump på Twitter.

I et lækket notat fra det britiske udenrigsministerium, der blev offentliggjort i The Daily Mail i weekenden, har ambassadør Kim Darroch kritiseret den amerikanske præsident og kaldt ham "uduelig".

- Vi tror ikke rigtigt på, at denne administration vil blive væsentligt mere normal, mindre dysfunktionel, mindre uforudsigelig, mindre splittet, mindre diplomatisk klodset og mindre uduelig, skrev Darroch angiveligt i notatet.

Notatet fik den britiske handelsminister, Liam Fox, til efterfølgende at sige, at det risikerer at skade relationerne mellem USA og Storbritannien.

Det britiske udenrigsministerium kaldte kort efter lækket artiklen i The Daily Mail for "uvornt drilleri", men dementerede ikke dens rigtighed.

I en serie af tweets antydede Trump også, at han godt kunne tænke sig en udskiftning på ambassadørposten, når der kommer en afløser for den britiske premierminister, Theresa May.

- Den gode nyhed for det vidunderlige Storbritannien er, at de snart får en ny premierminister, skrev Trump.

Han benyttede også lejligheden til at rette en kritik mod May og hendes håndtering af brexit. Det er en kritik, han flere gange har fremført, men som han undlod at gentage ved sit nylige statsbesøg i Storbritannien.

- Sikke et rod hun og hendes repræsentanter har skabt. Jeg fortalte hende, hvordan det skulle gøres, men hun besluttede at gå en anden vej, lyder det fra den amerikanske præsident.

Den tidligere udenrigsminister Boris Johnson, som har opbakning fra Trump, er favorit til at blive valgt som ny formand for de britiske konservative efter May og dermed også ny britisk premierminister.

Læs også
Top job