Serier

Storbritannien planlægger at oprette 10 nye frihavne

Langs Storbritanniens kyster skal der efter brexit oprettes 10 frihavnsområder. Virksomheder med base i frihavnene får mulighed for at importere og eksportere uden at blive pålagt told, skatter og bureaukrati.

Brexit - britisk farvel til EU
Den britiske regering vil etablere 10 nye frihavne, hvorfra virksomheder kan importerer og eksportere uden de toldsatser og det bureaukrati, der ellers bliver indført efter brexit.
Foto: Axel Heimken/picture-alliance/dpa/AP Images

Den britiske regering planlægger at etablere 10 nye frihavne, når landet har forladt EU 31. oktober.

Virksomheder, som får base i frihavnene, vil blandt andet få mulighed for at importere råvarer, forarbejde dem og reeksportere de færdige produkter uden at blive pålagt de toldsatser, som ellers kommer til at gælde for varer, der importeres til Storbritannien efter brexit.

Det erfarer BBC, som citerer den nye britiske premierminister Boris Johnsom for at mene, at frihavne kan skabe jobs i udkantsområder.

Virksomhederne vil også kunne undgå i hvert fald en del af det bureaukrati i form af kontroller og papirarbejde, som ellers vil gælde for importerede varer fra EU efter brexit.

Også lufthavne vil få mulighed for at få status som frihavne. Handelsminister Elisabeth Truss vurderer, at frihavnene kan skabe tusindvis af jobs.

Oppositionspartiet Labour mener, at frihavnene først og fremmest vil tiltrække skattesvindlere og personer med speciale i hvidvask af penge.

Frihavnene er et af en række forsøg på at adressere de udfordringer, der opstår, hvis Storbritannien som ventet forlader EU 31. oktober uden en handelsaftale.

Boris Johnson tiltrådte som premierminister for ni dage siden og har efterfølgende understreget, at landet forlader EU 31. oktober »uanset hvad« - dvs.med eller uden en aftale. Den nye britiske regering kræver en genforhandling af den aftale med EU, som forhenværende premierminister Theresa May forhandlede på plads tidligere på året. Briterne kræver, at centrale elementer i aftalen skal ændres - herunder især håndteringen af den særdeles sensitive irsk-nordirske grænse.

Fra Bruxelles lyder det imidlertid, at aftalen ikke er til genforhandling.

Derfor er den nye britiske regering i fuld gang med at forberede et hårdt brexit. Foreløbig er der afsat 51 mia. kr. til blandt andet at ansætte flere toldere, opbygge nødlagre af medicin og opgradere faciliteterne ved grænseovergangene.

Ifølge BBC har Storbritannien tidligere haft i alt syv frihavne på forskellige tidspunkter i perioden 1984-2012.

Eamonn Butler, der er medlem af tænketanken Adam Smith Institute og rådgiver den britiske regering om de nye frihavne, siger til BBC, at havnene kan »sikre handlen i turbulente tider og vise, at højteknologiske centre af virksomheder, lave skatter, deregulering og handel uden restriktioner kan genskabe balancen i økonomien.«

Læs også