Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Britiske politikere: En trussel mod demokratiet

Det er en skandale, at der ikke bliver tid til at diskutere brexit, lyder det.

Brexit - britisk farvel til EU
Rasende britiske politikere mener, at premierminister Boris Johnson sætter demokratiet ud af kraft. Foto: Christian Hartmann/Reuters

En række markante politikere i Storbritannien udtrykker onsdag eftermiddag stor forargelse over, at premierminister Boris Johnson har bedt dronningen om at suspendere parlamentet i flere uger op til brexit den 31. oktober.

Det vil formentlig betyde, at parlamentarikerne ikke får mulighed for at komme med modtræk mod Boris Johnsons strategi om at forlade EU med eller ikke mindst uden en aftale.

Underhusets speaker, John Bercow, hvis rolle er at styre debatterne og som er Underhusets formelt højeste myndighed – og som skal holde sig partisk uafhængig – siger, at han ikke er blevet kontaktet af regeringen, og at der er tale om en konstitutionel skandale.

»Det er fuldstændigt tydeligt, at formålet med at suspendere parlamentet nu er at forhindre det i at debattere brexit og forme den fremtidige kurs for landet. Det er en forbrydelse mod den demokratiske proces, og de rettigheder parlamentarikerne har som folkets repræsentanter.«

Den tidligere juridiske regeringsrådgiver og anti-brexit konservative, Dominic Grieve, kalder over for Sky News Boris Johnsons handling for ”et kup mod parlamentet.”

»Det er helt uden fortilfælde, at man suspenderer parlamentet i fem uger, og at man gør det midt under en national krise. Det viser en forbløffende foragt for parlamentet,« siger han, mens Labour-lederen Jeremy Corbyn heller ikke lægger fingrene imellem:

»Jeg er rystet over, med hvilken hensynsløshed Johnsons regering suspenderer parlamentet for at undgå, at andre får kontrol over deres planer om et ”no-deal”-brexit. Det er en skandale og en trussel mod vores demokrati,« siger Jeremy Corbyn, der – igen – opfordrer til at der udskrives nyvalg, og han bebudede onsdag eftermiddag, at oppositionen vil se, om man med lovgivning kan forhindre suspensionen af parlamentet.

De konservatives tro støtte i parlamentet, det nordirske unionistparti, DUP, bakker op om beslutningen. Dets leder Arlene Foster siger, at man fortsat støtter helt op om Boris Johnson i bestræbelserne på et brexit og en styrket britisk union.

Selv siger Boris Johnson, at der er rigelig tid til at diskutere brexit i parlamentet før den 31. oktober, som er skilsmissedatoen.


FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også