Politik

Bertel Haarder trækker støtten til Løkke

Venstreprofilen Bertel Haarder mener, at et formandsskifte kan bringe »afklaring og fred« i partiet. Flere partifæller erklærer sig enige.

Bertel Haarder har hidtil holdt sig ude af formandsopgøret. Arkivfoto

Venstres grand old man og Folketingets alderspræsident, Bertel Haarder, trækker nu sin støtte til sin formand, Lars Løkke Rasmussen, og melder sig dermed blandt de Venstre-folk, som håber på nye kræfter i spidsen for partiet.

Det fremgår af et opslag på Facebook fredag eftermiddag:

»Selv hører jeg til de mange tavse gruppemedlemmer, der mener, at den langvarige strid er helt uholdbar i længden, og at et formandsskift forhåbentlig kan bringe afklaring og fred,« skriver Haarder.

Han opfordrer samtidig til et ekstraordinært V-landsmøde med kun ét punkt på dagsordenen: Valg af formand og næstformand.

Udmeldingen kommer blot få timer før det første af to vigtige V-møder hen over weekenden. Fredag samles partiets forretningsudvalg i Brejning ved Vejle, og lørdag er det hovedbestyrelsens tur.

De seneste uger har været præget af voksende oprørsstemning i partiet, hvor blandt andre baglandskræfter i Region Midtjylland åbent har opfordret Løkke og næstformand Kristian Jensen til at trække sig.

Endnu har ingen modkandidat melddt sig på banen, men flere i den oprørske del af baglandet har opfordrer politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen til at stille op.

Flere folketingsmedlemmer har allerede udtrykt støtte til Bertel Haarders Facebook-udmelding. For eksempel Louise Schack Elholm og Peter Juel-Jensen.

I forvejen har tre V-folketingsmedlemmer åbent opfordret Løkke til at gå af. Det drejer sig om Preben Bang Henriksen, Carsten Kissmeyer og Anni Matthiesen.

Løkke har dog blankt afvist opfordringen. Han agter at genopstille til formandsposten på Venstres landsmøde, som han har ønsket fremrykket til 21. september i stedet for 16. og 17. november.

Andre venstrefolk, herunder Claus Hjort Frederiksen og Troels Lund Poulsen, bakker op om formanden og maner til ro.

Bertel Haarder har hidtil holdt sig ude af formandsopgøret, men føler sig nu kaldet til at melde ud. Han skriver i sin opdatering på Facebook, at det blandt andet var Venstres sommergruppemøde i begyndelsen af august, der gjorde udslaget for ham.

På det dramatiske møde, der blev afholdt på Kragerup Gods, opfordrede partifællen Claus Hjort Frederiksen næstformand Kristian Jensen til at trække sig, efter Jensen i et interview til Berlingske havde erklæret sig uenig i Lars Løkke Rasmussens politiske linje fra valgkampen om et SV-regeringssamarbejde.

»For mig var det Hjorts og Løkkes adfærd på sommergruppemødet på Kragerup Gods og det forudgående valg af gruppebestyrelse, der fik bægeret til at flyde over. Og det er ikke, fordi jeg er uenig i Løkkes åbning for en SV-regering,« skriver Bertel Haarder på Facebook.

Han ønsker ikke at uddybe sin kommentar.

Senest har folketingsmedlemmet Louise Schack Elholm (V) erklæret sig enig med Bertel Haarder:

»Kloge ord fra en god og erfaren kollega,« skriver hun på Facebook med henvisning til Haarders opslag.

BRANCHENYT
Læs også