Politik

Medie: Regeringen vil sende regning på 500 mio. kr. til arbejdsgivere

Dansk Arbejdsgiverforening kalder muligt forslag fra Socialdemokratiet i udspil til finansloven for en skat på socialt ansvar i landets virksomheder.

Regeringen og statsminister Mette Frederiksen præsenterer onsdag udspil til finanslov.
Foto: Gregers Tycho

Regeringen præsenterer i morgen, onsdag, den udspil til finansloven for 2020. Og det kan muligvis betyde en ekstraregning til landets arbejdsgivere.

Børsen skriver i hvert fald tirsdag aften, at mediet erfarer fra flere kilder, at ét af Socialdemokratiets elementer til finansiering i finansloven angiveligt skal komme fra arbejdsgivere i kraft af betaling for længerevarende sygemeldte medarbejdere.

Arbejdsgivere dækker aktuelt selv udgifter til sygemeldte medarbejdere i de første 30 sygedage, og derefter kan der hentes refusion fra staten i form af sygedagpenge. Ifølge Børsen vil Socialdemokratiet hæve til 40 dage, før arbejdsgiverne få refusion. Det vil sende 0,5 mia. kr. ekstra i statskassen.

Finansminister Nicolai Wammen afviser over for mediet at kommentere dets oplysninger - men henviser til, at udspillet til finansloven præsenteres onsdag.

Adm. direktør Jacob Holbraad, Dansk Arbejdsgiverforening, siger tirsdag aften, at et muligt forslag om ekstra betaling for sygemeldte ansatte vil være en skat på socialt ansvar i erhvervslivet.

»Det forslag vil koste danske virksomheder 500 mio. kr. i ekstra skat. Og reelt er det målrettet medarbejdere, som har høj risiko for at blive syg i længere tid. Det kan være ansatte på kanten af samfundet eller ældre. Så jeg håber virkelig ikke, at regeringen agter at ændre sygedagpengene på denne måde,« siger Jacob Holbraad til Finans.

Hos de radikale og et af regeringens støttepartier er Morten Østergaard ifølge Børsen kritisk over for øget betaling fra erhvervslivet til sygedagpengene. Omvendt bakker Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, op om et sådant forslag. SF vil ifølge finansordfører Lisbeth Bech Poulsen ikke kommentere finansloven før onsdag.

BRANCHENYT
Læs også