Politik

Maskeforbud mødt med voldsbølge

Hærgende horder af sortklædte demonstranter smadrede butikker og satte ild til bygninger og kinesiske forretninger som reaktion mod forbuddet.

Gaderne har igen været fyldt med demonstranter i Hong Kong. Video: Reuters

Carrie Lams forsøg på at skabe ro i Hongkong med et maskeforbud blev mødt med en hidtil uset bølge af vandalisme, hærværk og ildspåsættelse.

De sortklædte demonstranter, som igennem de seneste måneder har reageret mere og mere voldeligt, gik amok fredag aften. Under nedtællingen til dekretets ikrafttræden ved midnat blev store dele af det centrale Hongkong forvandlet til en rygende krigszone af flammer og tåregas.

Tusinder af demonstranter smadrede alt, hvad de kom i nærheden af, og satte ild til butikker, offentlige bygninger og metrostationer. Værst gik det ud over kinesisk ejendom som de kinesiske banker Bank of China og China Construction Bank. Men også filialer af andre kinesiske forretninger som rejsebureauet China Travel Service blev stukket i brand.

Metrosystemet lukket

Hele metrosystemet blev lukket midt på aftenen, efter at både stationer og personale var blevet forulempet. Politiet evakuerede flere butikker, hvor tilfældige handlende var blevet fanget, da de hærgende horder drog forbi, mens de smadrede ruder og biler og kastede med molotovcocktails eller simpelthen satte ild til benzin, som de medbragte i plastikdunke.

Ordensmagten svarede igen med tåregas og knipler. En 14-årig dreng blev sidst på aftenen bragt til et hospital efter at været blevet såret af en pistolkugle.

En maskeret demonstrant sætter ild til en skraldespand under voldsomme demonstrationer i aftes i Hongkong. Demonstranterne antændte hundredvis af brande og smadrede butikker, bygninger og metrostationer. Foto:. Susana Vera/Reuters
Det kinesiske flag blev brændt af – dog i venstresvingsbanen – på en af de urolige gader i det centrale Hongkong. Foto: Jorge Silva/Reuters
Maskebærende demonstranter smadrer en filial af Bank of China under optøjer efter Hongkongs beslutning om at indføre et maskeforbud med ikrafttræden ved midnat natten mellem fredag og lørdag. Vandalisme og brandstiftelse var i mange tilfælde rettet mod kinesisk ejendom. Foto: Reuters/Tyrone Siu
Demonstranterne holder sig ikke tilbage fra at angribe politiets køretøjer. Foto: Jorge Silva/Reuters

I Højesteret forsøgte to af de gamle aktivister fra demokratibevægelsen at få maskeforbuddet erklæret ugyldigt. Men forgæves. Kort før midnat lokal tid gav dommerne regeringen medhold.

Den eksplosive udvikling var reaktion på et møde i regeringens eksekutivkomite fredag morgen med vedtagelsen af maskeforbuddet som en forebyggende foranstaltning.

Det er baseret på et dekret, der igen er baseret på en nødlov, der har eksisteret siden kolonitiden og senest har været brugt i forbindelse med uroligheder tilbage i 1967.

På en pressekonference oplyste Carrie Lam, at dekretet vil blive forelagt parlamentet, når det samles igen den 16. oktober.


Nødvendigt forbud

Hun betegnede forbuddet som nødvendig for at bekæmpe den vold, som hun konstaterede er spundet ud af kontrol gennem de seneste uger og måneder.

Rygterne var løbet i forvejen, og allerede inden beslutningen blev offentliggjort, samledes de første grupper af demonstranter i centrum. I taler og på plakater blev der lagt op til en ny weekend med flere konfrontationer – med eller uden maske. En af de mange anonyme talsmænd for demonstranterne sagde, at de ikke vil efterkomme maskeforbuddet, som de – uanset dets legale fundament – betragter som et overgreb mod deres rettigheder.

Carrie Lam fastslog, at anvendelsen af en nødlov ikke er det samme som, at Hongkong er erklæret i undtagelsestilstand.

»Men vi befinder os i en situation af omfattende og alvorlig offentlig fare,« som hun sagde. Hun erklærede, at målet med aktionen er at »sætte punktum for volden og genoprette ro og orden«, og fastslog samtidig, at dekretet er formuleret således, at det ikke omfatter borgere, der har legitime grunde til at bære maske eller have ansigtet tildækket.

»Det er vores pligt at redde det nuværende og det fremtidige Hongkong. I den proces må vi ikke være bange for at benytte tilgængelig lovgivning«, sagde Carrie Lam, som også konstaterede, at det drejer sig om fremtiden for landets unge.

Sideløbende med den eskalerende voldsbølge er antallet af unge studerende og skoleelever steget fra 25 pct. til 38 pct. af de arresterede. Det er unge, som ifølge Lam sætter både Hongkongs og deres egen fremtid på spil.

Hun understregede flere gange, at forbuddet kendes fra mange lande i den vestlige verden, og at hun og hendes regering ser forbuddet som en forebyggende foranstaltning, der skal dæmpe gemytterne. Det er en udbredt opfattelse, at de unge begår hærværk, fordi de er beskyttet mod genkendelse, og at forbuddet både vil virke afskrækkende og give politiet bedre redskaber til at slå ned på de værste voldsmænd.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.