Politik
BREAKING

Hongkong indfører maskeforbud efter nye voldsomme protester

Hong Kongs leder, Carrie Lam, har fredag annonceret et maskeringsforbud blandt demonstranter som svar på tiltagende uroligheder i regionen.

Forbuddet blev annonceret på et pressemøde, viser tv-billeder fra BBC.

- Vi bliver nødt til at gøre det her for at forhindre vold og for at beskytte Hongkongs fremtid, lyder det fra Carrie Lam.

- Det er ikke en nem beslutning, men en nødvendig beslutning, siger hun.

Forbuddet træder i kraft ved midnat mellem fredag og lørdag lokal tid.

Det er en gammel lov fra kolonitiden, som kun bruges i særlige nødstilfælde, som bliver aktiveret for at retfærdiggøre forbuddet.

Loven giver myndighederne magt til at "lave alle slags reguleringer overhovedet", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flere medier havde på forhånd rapporteret, at Hongkongs regering havde tænkt sig at forbyde brugen af masker blandt demonstranter.

Menneskerettighedsgruppen Amnesty International kalder tiltaget "et ekstremt forsøg på at undertrykke demonstrationer".

- Det her er endnu et forsøg fra Hongkongs regering på at afskrække demonstranter, der hidtil har fortsat ufortrødent trods unødvendigt og overdrevet brug af magt og trusler om retsforfølgelse, siger Joshua Rosenzweig, der leder Amnesty Internationals kontor i det østlige Asien.

Tiltaget kommer, på et tidspunkt hvor voldsomme demonstrationer er taget yderligere til i regionen de seneste dage.

Protesterne begyndte oprindeligt i juni som følge af et kontroversielt lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Forslaget er siden blevet droppet.

Tusindvis af demonstranter er siden da dog fortsat protesterne på gaden. Mange har iført sig masker for at undgå at blive identificeret.

Demonstranterne har derudover haft gule hjelme og beskyttelsesbriller på for at beskytte sig mod tåregas og slag fra politiet.

Flere tusinde har fredag allerede været på gaden i Hongkong netop iført masker for at demonstrere mod regeringens tiltag.

Mange holder også fem fingre i luften. En finger for hvert krav, som demonstranterne stiller til Hongkongs regering.

Ud over tilbagetrækningen af lovforslaget forlanger de, at Carrie Lam træder tilbage. Derudover skal politivold undersøges, fængslede demonstranter skal løslades, og befolkningen skal have større demokratisk frihed.

BRANCHENYT
Læs også