Politik

Kofod »har sendt et klart signal« til Erdogan

Danmark har i en officiel henvendelse fortalt Tyrkiet, at landet bør være tilbageholdende i forhold til en omdiskuteret varslet indgriben i Syrien.

De kurdiske styrker i YPG udgør rygraden i Den Frie Syriske Hær.  Arkivfoto: REUTERS/Rodi Said - RTX1GJ6A

Tyrkiet med præsident Recep Tayip Erdogan i spidsen har meddelt, at man vil sende tropper ind i det nordlige Syrien, i områder, som lige nu kontrolleres af kurdere.

Meldingen har vakt bekymring flere steder, og det samme gør sig gældende i den danske regering.

Derfor har man nu rettet henvendelse direkte til sin tyrkiske modpart, skriver DR på baggrund af et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod. Henvendelsen er gået gennem den danske ambassade i Ankara.

»Vi har sendt et klart signal til præsident Erdogan om, at man skal holde sig tilbage for ikke skabe mere krig i et land, der er så hærget, og hvor civilbefolkningen har lidt i så mange år,« siger Jeppe Kofod til DR.

Bekymringen om tyrkernes mulige træk er baseret på et årelangt konfliktforhold mellem Tyrkiet og kurderne. Tyrkerne er således i modsætningsforhold til den kurdiske milits YPG, som dog også udgør hovedparten af Den Frie Syriske Hær, der er de vestlige landes allierede i Syrien.

Der blev båret yderligere gløder til bekymringens bål, da USA's Donald Trump mandag annoncerede, at han trækker amerikanske styrker væk fra det område, som tyrkerne har annonceret, man vil indtage.

Det træk er af mange blevet set som en blåstempling af Erdogans planer, selvom Donald Trump sidenhen truede med at »destruere« Tyrkiets økonomi, hvis man gjorde noget forkert.

I halen på at de amerikanske styrker mandag begyndte en øjeblikkelig tilbagetrækning fra området er der dog øget europæisk opmærksomhed på sagen, fortæller Kofod, som også mener at dette aspekt er vigtigt nu.

»Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at Europa står samlet om at sende et klart signal til Tyrkiet og Erdogan om at være tilbageholdende og ikke skabe krig og ufred i Syrien. Og samtidig også for at sikre, at vi stadig kan fastholde kampen mod Islamisk Stat,« siger Jeppe Kofod til DR.

BRANCHENYT
Læs også