Politik

Medie: Regeringen vil indføre grænsekontrol fra Sverige

Regeringen vil indføre grænsekontrol fra Sverige til Danmark fra midten af november, erfarer DR.

Regeringen påtænker at indføre en midlertidig grænsekontrol mellem Sverige og Danmark. Foto: Jens Dresling

Regeringen vil indføre grænsekontrol fra Sverige til Danmark. Det betyder, at rejsende fra skal vise billedlegitimation som pas eller kørekort.

Det skriver DR.

Grænsekontrollen skal indføres fra midten af november og vil desuden være punktvis. Det vil sige, at der er kontrol ved alle grænseovergange en til flere gange om ugen.

Ifølge DR's oplysninger vil grænsekontrollen være et af hovedpunkterne, når justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde torsdag klokken ni præsenterer regeringens nye plan, der skal sikre mere tryghed.

Grænsekontrollen vil være midlertidig. Men der er ingen oplysninger om, hvor længe regeringen påtænker, at den skal vare.

Kontrollen skal indsættes ved færgelejet i Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa samt ved Øresundsbroen og ved al togtrafik fra Sverige til Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede allerede i august, at hun sammen med regeringen var ved at undersøge, om grænsen til Sverige kan sikres bedre.

Det sagde hun på et pressemøde, efter at to svenske mænd var blevet sigtet i sagen om eksplosionen ved Skattestyrelsen i København.

Regeringen har ifølge DR's oplysninger orienteret både EU-Kommissionen og den svenske regering om den midlertidige grænsekontrol.

EU-regler giver mulighed for at oprette en midlertidig grænsekontrol i op til et halvt år. Herefter skal man anmode EU-Kommissionen om at stille et forslag til ministerrådet, altså EU's medlemslande, om tilladelse til at fortsætte den midlertidige grænsekontrol.

Danmark vil vogte grænse til svenske naboer

Regeringen vil indføre grænsekontrol ved den svenske grænse, så rejsende fra Sverige fremover skal vise pas eller id.

Svenskerne har i mange år haft grænsekontrol mod Danmark, og Danmark har allerede grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Læs mere om grænsekontrollen her:

EU-regler giver mulighed for at oprette en midlertidig grænsekontrol i op til et halvt år.

Herefter skal man anmode EU-Kommissionen om at stille et forslag til ministerrådet, altså EU's medlemslande, om tilladelse til at fortsætte den midlertidige grænsekontrol.

Danmark har haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse siden 4. januar 2016. Den er blevet forlænget flere gange. I april blev den forlænget til 12. november.

Den danske regering har de seneste år begrundet kontrollen med "sikkerhedssituationen i Europa" og migranter, som i "betydeligt omfang" flytter fra land til land.

Regeringen foreslår at indføre midlertidig og punktvis grænsekontrol ved grænsen til Sverige.

Kontrollen skal indsættes ved færgelejet i Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa samt ved Øresundsbroen og ved al togtrafik fra Sverige til Danmark.

Sverige indførte intern grænsekontrol ved enkelte indrejsesteder i november 2015.

Den udføres blandt andet af det svenske politi, hvor der er paskontrol, når rejsende ankommer til Sverige. Det sker blandt andet ved betalingsanlægget på Lernacken ved Øresundsbroen, togstationen i Hyllie og Helsingborg havn.

Den svenske grænsekontrol blev i maj forlænget frem til november på grund af trusselsbilledet i landet.

Politiet har tidligere opfordret alle, som skal til Sverige, til at medbringe pas eller nationale id-kort - også hvis man kommer fra et Schengen-land.

Kilder: Ritzau, EU-oplysningen, DR.

De fleste danskere har formentligt vænnet sig til at skulle vise pas eller andet id ved den svenske grænse. Siden november 2015 i forbindelse med flygtningekrisen har Sverige kontrolleret rejsende fra Danmark.

Desuden har Danmark allerede grænsekontrol ved den tyske grænse. Den blev indført 4. januar 2016 og skulle i første omgang vare ti dage, men er siden blevet forlænget ad flere omgange.

Ud over grænsekontrollen vil regeringen oprette et nyt center for politisamarbejde og kriminalitetsbekæmpelse i Øresundsregionen, skriver DR.

Centeret skal ligge i København og skal bemandes med danske betjente. Deres opgave bliver at koordinere indsatsen over for organiseret og grænseoverskridende kriminalitet i tæt samarbejde med svensk politi.

BRANCHENYT
Læs også