Politik

Tyrkiet og USA er enige om en "våbenhvile" i det nordøstlige Syrien

Tyrkiet og USA er blevet enige om en våbenhvile i det nordøstlige Syrien, siger USA's vicepræsident Mike Pence.

Mike Pence mødtes torsdag med Recep Tayyip Erdogan i Tyrkiets hovedstad Ankara. Foto: Huseyin Aldemir/Reuters

Tyrkiet og USA er blevet enige om en våbenhvile i det nordøstlige Syrien. Det siger USA's vicepræsident Mike Pence på et pressemøde.

Meldingen kommer efter et møde mellem Mike Pence og Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan i Ankara. De to har torsdag eftermiddag og aften forhandlet sig frem til en aftale om våbenhvile i regionen.

Ifølge Mike Pence vil Tyrkiet sætte alle militære operationer på pause i 120 timer - fem døgn - for at sikre de kurdiske YPG-militsers tilbagetrækning fra området. Til gengæld vil USA droppe sine sanktioner mod Tyrkiet.

Kort tid før meldingen havde Donald Trump på Twitter antydet, at der var »godt nyt på vej« fra Tyrkiet, og senere uddybede han, hvor stolt han er af våbenhvilen.

»Denne aftale kunne aldrig være blevet en realitet for tre dage siden. Der var brug for noget "tough love" for at få aftalen igennem,« skriver præsidenten.

Donald Trump har tidligere i et brev truet Erdogan med voldsomme sanktioner og opfordret Erdogan til »ikke at være et fjols«.

»Du ønsker ikke at være ansvarlig for at slagte tusinder af mennesker, og jeg ønsker ikke at være ansvarlig for at ødelægge den tyrkiske økonomi – og det vil jeg gøre,« truede Trump i brevet.

Mike Pence var sammen med USA's udenrigsminister Mike Pompeo på besøg hos Erdogan. Det var på forhånd forventet, at USA ville forsøge at presse Erdogan til at stoppe angrebene på de kurdiske styrker.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, afviste efter Mike Pences pressemøde, at der skulle være tale om en decideret våbenhvile. I stedet sagde han ifølge AFP, at Tyrkiet »holder en pause i sine militære operationer«, så "terrororganisationen", som han kalder YPG, kan forlade sikkerhedszonen.

»Vi suspenderer operationen, vi stopper den ikke,« meddelte udenrigsministeren.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har de kurdiskledede SDF-styrker accepteret aftalen og vil »gøre det nødvendige« for at få den til at fungere.

Det er uvist, hvad der vil ske efter de fem dages pause.

Tyrkiet iværksatte i sidste uge angrebet i det nordøstlige Syrien, kort tid efter at USA's præsident Donald Trump havde meldt ud, at USA trak sine soldater ud af området.

Ifølge en opgørelse fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR), som blev offentliggjort torsdag, har Tyrkiets offensiv i Syrien kostet 72 civile, heriblandt 21 børn, livet.

Omkring 300.000 civile er sendt på flugt fra angrebene, vurderer SOHR på sin hjemmeside.e

BRANCHENYT
Læs også