• Opdateret 21/10/2019 kl. 11:46
Politik

Radikale beskylder regeringen for tom snak for klimaet

Radikale Venstre vil kræve, at finansloven indeholder ting, der reelt sænker udslippet af drivhusgasser.

Artiklens øverste billede
- Regeringens forslag er et stort, rundt nul i CO2 regnskabet. Nu skal forhandlingerne i gang. Det afgørende for os er, at vi tager beslutninger, der fører til, at CO2-udledningen falder, siger Morten Østergaard. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

Regeringens støtteparti Radikale Venstre mener langt fra, at regeringens finanslovsudspil er slagkraftigt nok, når det kommer til klimaet.

Selv har partiet spillet ud med flyskat, udtagning af landbrugsjord og en række andre ting. Men De Radikale er klar til at forhandle om, hvordan udledningen af drivhusgasser skal sænkes på dagens finanslovsforhandlinger.

- Vores eneste ultimative krav er, at det vi gør, det kan mærkes. Man skal kunne se, at udledningen af drivhusgasser falder. Vi kan ikke lave en finanslov, der giver et stort, rundt nul i CO2-regnskabet.

- Regeringens finanslovsforslag er lutter gode hensigter. Men tiden til gode hensigter alene er passeret, sagde politisk leder for Radikale Venstre Morten Østergaard mandag på vej ind i forhandlingslokalet i Finansministeriet.

Det er regeringens ambition at sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990 i 2030. For nuværende vil det være faldet med 51 procent i 2030. Derfor skal der skabes yderligere 19 procentpoint reduktion - syv af dem vil Radikale finde i finansloven.

Regeringens finanslovsudspil indeholder 2,1 milliarder kroner til "en ny grøn retning" for Danmark. Men det beløb indeholder for en stor dels vedkommende omprioriteringer af eksempelvis forskningsmidler og omprioriteringer af udviklingsbistanden.

Derudover er der en forhandlingsreserve på lige over to milliarder kroner til støttepartiernes ønsker til finansloven. Men den dækker alt fra minimumsnormeringer, velfærd og klima.

Og der er altså ikke nok for Radikale Venstre

- Forhandlingsreserven er samlet set ikke nok til de ambitioner, vi har. Så nej, det er ikke tilstrækkeligt, siger Morten Østergaard.

Efter mødet med Nicolai Wammen var den politiske leder let optimistisk.

- Diskussionen har især været om, hvordan vi kommer i gang med at udtage sårbar landbrugsjord. Det har en stor effekt og kommer med erhvervet og Danmarks Naturfredningsforenings varmeste anbefalinger. Så her er det bare om at komme i gang, siger Morten Østergaard.

- Det virker, som om regeringen godt er klar over, at finansloven bliver væsentligt grønnere end deres udspil. De må selv redegøre for deres politik, men jeg synes ikke, at noget af det vi kom med, blev fejet af bordet i dag.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.