Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Boris Johnson vil have valg den 12. december

Storbritanniens premierminister vil give parlamentsmedlemmerne tid til at nærstudere brexit-aftalen, men kun hvis de går med til et valg.

Brexit - britisk farvel til EU
Boris Johnsons anmodning om et valg kommer, efter at Parlamentet stemte for endnu en udskydelse af brexit - noget Boris Johnson havde kæmpet indædt imod. Foto: Simon Dawson/Reuters

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, vil afholde valg i landet den 12. december.

Det siger premierministeren torsdag aften efter et krisemøde i regeringen.

Boris Johnson siger, at han ønsker at »være rimelig over for Parlamentet« og give medlemmerne af Underhuset længere tid til at nærstudere den nye brexit-aftale, briterne har forhandlet på plads med EU - på betingelse af, at de stemmer for et valg.

»Hvis de virkelig vil have længere tid til at læse denne glimrende aftale, kan de få lov til det, men i så fald må de gå med til et parlamentsvalg den 12. december,« siger Boris Johnson til BBC.

Boris Johnson har brug for to tredjedeles flertal i Underhuset for, at valget skal blive en realitet.

Boris Johnsons anmodning om et valg kommer, efter at parlamentsmedlemmerne i sidste uge stemte for endnu en udskydelse af brexit - noget Johnson havde kæmpet indædt imod.

»Denne udskydelse kan stå på meget længe, fordi det ser ud til, at vore venner i EU vil svare på anmodningen ved at sige ja til endnu en forlængelse, og det vil jeg virkelig ikke have,« siger Boris Johnson til BBC. 

Boris Johnsons taktik afhænger af, hvor lang en udsættelse EU siger ja til. Hvis EU giver briterne til slutningen af november, vil han ifølge tv-kanalen forsøge at få sin aftale godkendt i Parlamentet. Hvis EU derimod siger ja til en længere udsættelse, som man forventer, vil han i næste uge fremsætte forslaget om et nyvalg til afstemning i Underhuset i næste uge.

Oppositionspartiet Labour har flere gange tidligere afvist regeringens ønsker om et valg, men det spil er Boris Johnson efterhånden træt af. Han har derfor sendt et brev til oppositionslederen Jeremy Corbyn, hvor han trygler om at »få brexit gennemført« eller sige ja til et nyvalg, så et nysammensat parlament kan få aftalen igennem.

»Hvis jeg vinder flertal ved valget, vil vi gennemføre den gode aftale, jeg har forhandlet på plads, gennemføre brexit i januar, og så vil landet fortsætte derfra. Hvis du vinder, så vil du - formoder jeg - bede om endnu en udsættelse efter den 31. januar 2020 og dermed købe dig tid til at forhandle en ny aftale og så holde en folkeafstemning,« skriver Boris Johnson til oppositionslederen.

Jeremy Corbyn har opfordret Labour-politikerne til at stemme blankt ved en eventuel afstemning om nyvalg.

»Med tanke på situationen må og skal vi give vælgerne en chance for at løse denne hårdknude så snart som muligt før den nye deadline den 31. januar. Vi kan ikke risikere at spilde de næste tre måneder, hvorpå denne farce fortsætter med endnu en udsættelse. Det er vores pligt at stoppe dette mareridt«.

Det var på forhånd forventet, at et valg vil blive forsøgt udskrevet, så snart EU-landene havde meldt tilbage, hvor lang en brexit-forlængelse, der kunne blive tale om. Formentlig vil denne melding komme allerede fredag.

Underhuset skal på mandag debattere muligheden for et valg og derpå stemme om regeringens anmodning.

BRANCHENYT
Læs også