Politik

Mette Frederiksens brug af tal og gak-udtalelser møder kritik

EU-Kommissionen afviser statsministerens udlægning af tallene i nyt EU-budget.

Statsminister Mette Frederiksen angreb i oktober udspillet til et nyt EU-budget, fordi udgifterne til administration bliver 35 mia. kr. højere.

»Det er jo fuldstændig gak!,« sagde hun til Jyllands-Posten og kaldte over for DR beløbet for »vildt mange penge.«

I perioden 2014-20 bliver der i alt brugt 524 mia. kr. på administration. Det foreslås hævet til 559 mia. kr. for perioden 2021-27.

Ifølge EU-Kommissionen er 21 af de 35 mia. kr. imidlertid øremærket til pensioner, fordi flere EU-ansatte forlader arbejdsmarkedet i den næste budgetperiode. De øvrige 14 mia. kr. skal dække, at husleje for EU’s institutioner og lønninger bliver højere. Der skal ikke ansættes flere.

Enten bruger hun bevidst tallene forkert, eller også ved hun ikke noget om det. Hun skaber et dybt problematisk bagtæppe for den vigtige diskussion om EU-budgettet.

Jens Rohde, EU-ordfører, De Radikale

Kommissionen vil desuden ikke, som Mette Frederiksen gør, sammenligne hele perioden fra 2014-2020 med den nye budgetperiode. Det skyldes, at husleje og løn stiger årligt, hvorfor kommissionen i det nye budget har set på de reelle udgifter i året 2020 og ganget det beløb med syv for at have penge til de næste syv år. Derfor er der slet ikke lagt op til en stigning i det nye EU-budget, hvis man sammenligner med virkeligheden i 2020.

»Når vi ser på året 2020, er der en ændring på 0 pct. i det nye budget,« skriver kommissionen i et svar.

EU’s budgetkommissær, Günther Oettinger, siger, »at man ikke skal bruge udtrykket ”gak” blandt venner.«

»De, der læser vores tal grundigt, må konkludere, at det er alt andet end gak,« siger han.

Frederiksens håndtering af forløbet udløser kritik fra flere partier.

»Enten bruger hun bevidst tallene forkert, eller også ved hun ikke noget om det. Hun skaber et dybt problematisk bagtæppe for den vigtige diskussion om EU-budgettet,« siger EU-ordfører Jens Rohde (R).

»Mette Frederiksen taler på en Ekstra Blads-agtig måde om EU, som er uværdig for en statsminister,« siger Jan E. Jørgensen (V).

Også Alternativet kritiserer, at statsministeren taler om de 35 mia. kr. som »vildt mange penge,« når de reelt udgør et meget lille hjørne af det samlede budget.

Statsministeriet henviser kritikken til udenrigsminister Jeppe Kofod, der kalder gak-udtalelsen »helt på sin plads.«

»Som alle andre må EU lære at prioritere pengene,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også