Politik

Både varm og kølig modtagelse til partiet Fremad: Velkommen til et »overflødigt« parti

Særligt den borgerlige fløj reagerer på ankomsten af et nyt borgerligt parti.

De tidligere profiler for Liberal Alliance Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille har stiftet partiet Fremad. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danmark har fået et nyt parti. Fremad hedder det og er stiftet af de tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund.

Modtagelsen har været blandet. Særligt har den været lunken fra partiets borgerlige kammerater.

Venstres tidligere næstformand Kristian Jensen, kalder Simon Emil Ammitzbøll-Bille for serie-partistifter med henvisning til, at Ammitzbøll-Bille tidligere var stifter af partiet Borgerlig Centrum, der ganske kort tid efter stiftelsen gik i opløsning.

Ifølge Kristian Jensen er Fremad et overflødigt parti.

En holdning som Konservatives politiske ordfører Mette Abilgaard synes at være enig i. Til Berlingske siger hun:

»Vi har fået LA, Nye Borgerlige, og når man så ser på, at vi i forvejen har et Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti og ved sidste valg var ganske tæt på at få Kristendemokraterne ind, så kan man godt stille sig selv spørgsmålet, om der virkelig er så store uenigheder på højrefløjen, at vi ikke kan rummes i lidt færre partier.«

Hun udtrykker i samme omgang frygt for stemmespild. En frygt som hun deler mere flere af hendes folketingskolleger bl.a. Venstres indfødsretsordfører Morten Dahlin.

I et tweet skriver han således, at han frygter, at det blå Danmark kopierer venstrefløjen i 1970'erne.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger til TV 2, at stiftelsen af Fremad er gode nyheder for Mette Frederiksen. Det gør det nemlig endnu sværere for Jakob Ellemann-Jensen at blive statsminister.

»Det, vi så ved seneste valg, var et utroligt stort stemmespild i den borgerlige lejr. Og med et nyt parti på banen, er der jo ikke noget som helst, der tyder på, at det umiddelbart bliver nemmere ved næste valg,« siger han til TV 2.

Hans partifælle, Peter Skaarup (DF) ønsker dog partiet »held og lykke.«

Hvis man synes, at navnet på partiet Fremad klinger lidt "radikalsk" skyldes det, at Radikale Venstre har brugt ordet som et form for slogan for partiets politik. Men der synes ikke bitterhed at spore hos De Radikales formand, Morten Østergaard, over, at partiet Fremad har valgt netop det navn.

På Twitter glæder han sig således over »den tiltagende faneflugt fra den nationalkonservative svøbe.«

Den tidligere partifælle og Liberal Alliance nyvalgte formand, Alex Vanopslagh, siger til Berlingske, at han ikke ser Fremad som en konkurrent med som en mulig samarbejdspartner.

»Nu må vi se, hvordan tingene udvikler sig. Lige nu er der ikke nogen risiko for stemmespild, fordi de ikke er opstillingsberettigede. Jeg ønsker dem held og lykke med at rejse deres nye parti, og så har jeg jo mest af alt fokus på at sikre fremgang for Liberal Alliance,« siger han til Berlingske.

En anden tidligere partifælle, Mette Bock ønsker på Facebook tillykke til Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund med det nye parti.

Hun afviser i samme omgang at være en del af projektet. Der har ellers været spekuleret i Mette Bocks fremtid efter Liberal Alliances folketingsvalg.

Også Alternativets leder, Uffe Elbæk hilser det nye parti velkommen på Twitter. Der er brug for »både (rigtige) europæiske som (rigtige) liberale ambitioner i den borgerlige blok,« skriver han.

Læs også