Politik

Trump læste højt for pressen i forsvar: »Jeg vil ikke have noget«

Torsdag er ny høring i gang i Ukraine/Trump-sagen. Med håndskrevne noters hjælp har Trump selv leveret et modsvar til dagens oplysninger.

Her kan du se Trump kommentere dagens høring foran Det Hvide Hus. Video: Reuters

USA's ambassadør i EU, Gordon Sondland, har torsdag vakt opsigt med flere oplysninger, som han har givet i forbindelse med en offentlig høring i Kongressen om den såkaldte Ukraine-sag.

En sag som kan ende med en rigsretssag.

Blandt andet har Sondland bekræftet, at han har et klart indtryk af, at præsident Donald Trump blokerede for militær hjælp til Ukraine, for at få den ukrainske regering til at at indlede en undersøgelse af forhold omkring demokraten Joe Biden og hans søn Hunter.

USA-kender Mette Nøhr Claushøj, som har arbejdet som udenrigspolitisk rådgiver for den danske ambassade i Washington D.C., har overfor Ritzau fortalt, at hun ser Sondlands høring som »totalt ødelæggende« for Trump.

»Han har bekræftet, at der var tale om afpresning, korruption, bestikkelse - eller hvad man skal kalde det - og så har han bekræftet, at alle vidste, at det foregik. Alle ministre, alle diplomater og præsidenten selv,« siger Mette Nøhr Claushøj til Ritzau.

Da Donald Trump torsdag aften dansk tid selv trådte frem på græsplænen foran Det Hvide Hus, var det dog med et helt andet syn på dagens høring.

Med sig havde præsidenten en blok med håndskrevne noter, som han i det store og hele holdt sig til at læse op fra, inden han forsvandt ind i en ventende helikopter uden at svare på spørgsmål.

I sin kommentar valgte Trump at fokusere på en specifik del af Sondlands forklaring, hvor han fortalte om en telefonsamtale, som de to parter førte direkte med hinanden.

»Hvad vil du have fra Ukraine? Jeg bliver ved med at høre alle mulige teorier og ideer - hvad vil du have?« genkaldte Trump selv Sondlands ord fra samtalen, mens han læste højt fra noterne.

»Og her er mit svar: Jeg vil ikke have noget. Jeg vil ikke have noget. Jeg vil ikke have noget for noget. Fortæl Zelenskij (Ukraines præsident Volodimir Zeleskij. red.), at han skal gøre, hvad der er det rette,« nærmest råbte Trump videre om samtalen med en hånd på noterne, mens helikopteren larmede i baggrunden.

Efter at have gentaget linjerne et par gange, sagde han til sidst: »Dette er de sidste ord fra USA's præsident - jeg vil ikke have noget.«

Telefonsamtalen, som Trump fokuserer på, er dog kun en mindre del af de mange oplysninger, som Sondland torsdag fremlagde.

For trods den gengivne telefonsamtales forløb sagde Sondland torsdag om en mulig "noget-for-noget"-tilgang fra Trump i sagen, at »vi fulgte ordrerne fra præsidenten.«

BRANCHENYT
Læs også