Politik

Broprojekt til milliarder er sat under skærpet tilsyn

Byggeriet af den nye Storstrømsbro er blevet ramt af adskillige påbud fra Arbejdstilsynet.

Her ses den gamle Storstrømsbro. Den stod færdig i 1937 og er i dag i dårlig stand.  Foto: Arkivfoto/Storstrømsbroen

Byggeriet af den nye Storstrømsbro fra Falster til Sjælland er i de seneste måneder fortsat med at modtage adskillige påbud og forbud fra Arbejdstilsynet. Det er sket, efter der i forvejen var kommet fokus på arbejdsmiljøet ved byggeriet.

Derfor har projektets bygherre, Vejdirektoratet, nu selv valgt at sætte byggeriet under skærpet tilsyn, skriver TV 2 Øst.

TV 2 Øst skriver, at byggeriet i alt har modtaget 87 straksforbud og syv forbud i de seneste to år - heraf 18 straksforbud og 2 forbud alene inden for de seneste måneder.

»Vi har indført skærpede daglige tilsyn, hvor vores arbejdsmiljøtilsyn, entreprenørens arbejdstilsyn og den ansvarlige pladsmanager går byggepladsen igennem hver eneste morgen og får udpeget ting, der skal rettes, og så følger de efterfølgende op på det,« siger Niels Gottlieb, projektchef i Vejdirektoratet, til TV 2 Øst om den nye tilgang.

Opførslen af den nye Storstrømsbro koster 2,1 mia kr. Den samlede pris for projektet, som også indebærer nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro, er dog 4,1 mia. kr.

Det italienske konsortium Storstroem Bridge Joint Venture I/S er hovedentrepenør på projektet og har modtaget en stor del af påbuddene.

Fagbladet 3F kunne allerede i oktober beskrive, at Arbejdstilsynet i tre tilfælde har meldt firmaer til politiet for at overskride arbejdsmiljøloven i forbindelse med byggeriet.

Nogle af de mest alvorlige påbud og forbud handler om arbejdere, som har været i fare for at styrte ned fra arbejdsplatforme højt oppe. Andre påbud har umiddelbart mindre alvorlig karakter og handler blandt andet om belysning eller vand på veje ind til byggepladsen.

Allerede før Vejdirektoratets nye træk i sagen var beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard indkaldt til samråd om sagen af Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl.

»Ministeren er nødt til at gribe ind, når forholdene er så uacceptable som på Storstrømsbroen. Det er ganske uacceptabelt at bygningsarbejdere skal risikere liv og helbred på store byggeprojekter, fordi entreprenører ikke magter at planlægger arbejdet, så det kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt,« lød det fra Christian Juhl til Fagbladet 3F ved den lejlighed.

Samrådet skal finde sted mandag og er åbent.

BRANCHENYT
Læs også