Politik

Johnson står til valgsejr: Disse danske selskaber kan slå mønt på det

Boris Johnson har lovet briterne, at han vil fremlægge sin brexit-aftale før jul, hvis hans parti vinder valget den 12. december. Foto: Frank Augstein

Det britiske pund er torsdag morgen på det højeste niveau i år på udsigt til en markant valgsejr til den britiske premierminister, Boris Johnson, ved valget 12. december.

En stigende valutakurs - og en mulighed for en endelig afklaring om brexit efter valget - vil være godt for danske selskaber som H+H, DFDS, Coloplast og Pandora, der er tungt eksponeret mod det britiske marked.

Det vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet.

- En knusende valgsejr til Boris Johnson vil gøre det givet, at der kommer en britisk afklaring med hensyn til brexit om få måneder.

- Det vil givetvis også sende pundet yderligere 2-3 pct. op imod 9 kr. i dansk regning. Et stigende pund er godt for dansk økonomi og for selskaber som H+H, DFDS, Coloplast og Pandora, som alle har betydelige indtægter i pund, skriver Per Hansen i en kommentar.

Pund er torsdag morgen i 8,78 kr. mod 8,70 kr. onsdag morgen. Det er højeste niveau i 2019, og pundkursen er steget, efter at en omfattende meningsmåling fra analyseinstituttet YouGov onsdag aften viste stort flertal til Boris Johnson.

Hans konservative parti står ifølge målingen til at vinde 359 mandater ved valget, hvilket er 42 ekstra mandater i parlamentet.

Til sammenligning må oppositionspartiet Labour forberede sig på at blive marginaliseret ved det kommende valg med 211 mandater. Ved valget i 2017 fik partiet 262 pladser i parlamentet.

Boris Johnson håber på en klar sejr ved valget, hvilket kan bane vej for en hurtig godkendelse af den aftale, han har indgået med EU's ledere om betingelserne for Storbritanniens exit af unionen.

Efter at Johnson overtog premierministerposten og en mindretalsregering i juli, har han forsøgt at få stemt sin aftale gennem parlamentet.

Det lykkedes i slutningen af oktober. Men samtidig vedtog det britiske parlament, at Johnson skulle bede EU om en udsættelse af brexit.

Det var en beslutning, som gik premierministeren imod. Han valgte efterfølgende at udskrive valg til parlamentet.

Søndag lovede Johnson briterne, at han vil fremlægge sin brexit-aftale for parlamentet inden juledag, hvis hans parti bevarer magten efter valget.

BRANCHENYT
Læs også