Politik

Søren Gade tordner mod elmasterne: »Det er det rene vanvid«

Venstres Søren Gade går længere end før med kritik af kommende højspændingsledninger i Vestjylland.

Søren Gade sidder i Europa-Parlamentet for Venstre. Arkivfoto: Rene Schütze

Beslutningen om at opsætte master langs størstedelen af en kommende 170 kilometer lang højspændingslinje i Vestjylland har i de seneste uger vakt fornyet debat.

Der blev givet tilladelse til højspændingslinjen og masterne i efteråret 2017, hvor både borgere og politikere fik at vide, at det ikke var muligt at grave mere end 15 pct. af ledningerne ned.

Den konklusion har eksperter dog fortalt Jyllands-Posten, at der måske kan rykkes ved - afhængigt af tidsplanen for projektet og prisen for det. Det har nu fået Venstres stemmesluger i Europaparlamentet Søren Gade til at melde ud, at masteplanerne helt bør droppes.

»Det er det rene vanvid, at man fra statsligt niveau bevidst fører borgerne i Vestjylland bag lyset med løgne og fortielser, fordi man har sparekniven fremme og går efter den billigste løsning,« skriver Søren Gade blandt andet i sin blog hos Jyllands-Posten.

»Det er på tide, at de folkevalgte får hænderne op af lommen og udsteder en garanti til borgerne om, at kablerne ender i jorden, uanset om beslutningen bliver udskudt,« skriver han videre.

Tilladelsen til masteplanerne blev givet, mens Gades partifælle Lars Christian Lilleholt sad som minister for energi, forsyning og klima, og de begge sad i Folketinget for Venstre. Alligevel var Søren Gade allerede dengang ude med kritik af planerne og har været det igen siden.

Udmeldingerne i hans nye blog er særligt opsigtsvækkende, fordi masteplanerne nu er meget tæt på at blive sat i gang for at kunne følge tidsplanerne for nye, kratige kabler til både Tyskland og til England.

Gades ord falder godt en uge efter, at et panel af eksperter i en høring på Christiansborg svarede, at det ikke er muligt at grave mere end 15 pct. af den planlagte forbindelse ned uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden eller projektets tidsplan.

Men udsigterne til en forlængelse af projektets tidsplan skræmmer altså ikke Søren Gade. Og det gør udsigten til et eventuelt dyrere projekt bestemt heller ikke.

»I jagten på at spare den mindste krone er man åbenbart ligeglad med de mennesker, der bor i området. Men nu er det jo heller ikke deres bolig, der får en elektrisk motorvej hængende over taget. Det er heller ikke deres smukke natur, som bliver ødelagt af høje master, der skærer sig gennem landskabet fra horisont til horisont. Og det er ej heller deres erhvervsliv, som bliver chikaneret af de utallige høje master. Nej, for den tåbelige beslutning er selvfølgelig truffet langt væk fra borgerne,« skriver Søren Gade.

Jyllands-Posten arbejder på at få en kommentar fra Venstre til Søren Gades blogindlæg.

Læs også