Politik

Trods advarsler lod Forsvaret muligheden for svindel stå åben

Forsvarsminister Trine Bramsen er rasende over at være holdt i uvidenhed i månedsvis om en ny skandalesag i Forsvarsministeriet. Hun vil ikke udelukke, at det kan få konsekvenser for topembedsmænd.

Fem personer er foreløbig tiltalt i en stor sag om bestikkelse og indkøb mod Forsvarets Ejendomsstyrelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Forsvarsminister Trine Bramsen er utilfreds med, at hun helt frem til onsdag kl. 23 i denne uge blev holdt hen i uvidenhed om den mulige svindel. Foto: Stine Bidstrup Hans J. Høye har siden 2013 været direktør for Forsvarsminsiteriets Ejendomsstyrelse, der fredag fik en sønderlemmende kritik af Rigsrevisionen. Foto: FES Statsrevisorernes formand, Henrik Thorup (DF), kalder Rigsrevisionens afsløringer i forsvaret "chokerende”. FOTO: Peter Hove Olesen Hans J. Høye har siden 2013 været direktør for Forsvarsminsiteriets Ejendomsstyrelse, der fredag fik en sønderlemmende kritik af Rigsrevisionen. Foto: FES Folketingets statsrevisorer advarede fredag om, at de metoder, som har gjort det muligt at svindle i Forsvarets Ejendomsstyrelse, også kan bruges andre steder. Det skal Rigsrevisionen nu undersøge. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Forsvarets Ejendomsstyrelse på Hjørring Kaserne, fredag den 6. december 2019. Forsvaret undersøger mulig svindel af 2 medarbejdere hos ejendomsstyrelsen.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

To uger efter at majoren fra Forsvarets Sundhedstjeneste var gået på pension, slog den militære anklagemyndighed, Forsvarets Auditørkorps, til med en ransagning hjemme hos officeren, som havde bl.a. kælderen fyldt med dyrt elektronisk udstyr fra Forsvaret. Han blev senere, i 2013, idømt to års fængsel, hvoraf et halvt år skulle afsones, for at have stjålet bl.a. 24 MacBook-computere, 15 andre bærbare computere, 15 iPads, 13 iPhones, 19 B&O-genstande og fire fladskærms-tv. Den pensionerede major blev desuden dømt for databedrageri ved at sende fakturaer til Forsvaret for konsulentarbejde, som ikke blev udført. De fakturaer, han sendte til Forsvaret, godkendte han selv og berigede sig derved for 943.000 kr.

Ved udmålingen af straffen lagde dommeren ved Retten i Roskilde ikke bare vægt på alvoren af den økonomiske kriminalitet og majorens alder og gode personlige forhold. I formildende retning lagde dommeren også vægt på »det alvorlige svigt i ledelsens tilsyn og kontrol med majorens disponeringer i tjenesten«, som det hed i et resumé af dommen på rettens hjemmeside...

BRANCHENYT
Læs også