Politik

SF vil sætte karakterloft på studier

Et karakterloft på 10 skal gøre op med præstationskulturen blandt unge, mener SF. Universiteter er kritiske.

SF vil lægge et loft over adgangskvotienten, således at alle uddannelser, der har adgangskrav på 10 eller derover, i stedet skal tilbyde en optagelsesprøve til elever med et snit over 10, hvis der er flere ansøgere end pladser. Arkivfoto: Jens Dresling

Det skal være slut med adgangskrav, der sprænger karakterskalaen, når unge fremover søger ind på en videregående uddannelse.

Det mener SF, der vil lægge et loft over adgangskvotienten, således at alle uddannelser, der har adgangskrav på 10 eller derover, i stedet skal tilbyde en optagelsesprøve til elever med et snit over 10, hvis der er flere ansøgere end pladser.

»Det skaber et karakterræs, der er usundt for trivsel og læringskultur på ungdomsuddannelserne. Her har mange øjnene så stift rettet mod de høje adgangskvotienter, at de bliver enormt bange for at fejle, fordi de skal have 12 i alle eksamener for at holde alle døre åbne,« siger Jacob Mark og fortsætter:

»Så ved at afskaffe de høje adgangskvotienter vil det også tage brodden af karakterræset«.​​

Det har potentiale til at få bugt med karakterræset i toppen af skalaen.

Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelever

Han mener ikke, man med forslaget risikerer at få mindre dygtige studerende ind på de mest eftertragtede uddannelser:

»Tværtimod vil vi få mere motiverede og mindre frafaldstilbøjelige studerende.«

Forslaget ville i 2019 ramme 41 af landets omkring 850 uddannelser. Direktør i Danske Universiteter Jesper Langergaard er skeptisk, selv om blandt andet Syddansk Universitet i dag har gode erfaringer med et såkaldt testbaseret optag:​​

»Man skal passe på med en one size fits all-model, da universiteterne henvender sig til forskellige studentergrupper.«

Professor og leder på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet Noemi Katznelson har undersøgt bl.a. unge i uddannelsessystemets trivsel og vurderer, at »alene forslagets signalværdi formentlig vil have en positiv effekt«:

»Vi ved fra undersøgelser, at det især er karakterer, unge fokuserer på, når det kommer til oplevelsen af pres. De unge har nemlig ofte en meget diffus oplevelse af, at der er enormt høje krav for at komme videre.«

Også Danske Gymnasieelever er positive.

»Det har potentiale til at få bugt med karakterræset i toppen af skalaen. Forslaget vil især rykke noget på behovet for hele tiden at skulle præstere til et 12-tal,« siger formand Martin Mejlgaard.

Enhedslisten støtter SF-forslaget, mens De Radikale og Venstre erklærer sig parate til at drøfte udspillet i forbindelse med en større omlægning af optagelsessystemet.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen afventer en evaluering af karaktersystemet, men åbner for en systemændring:

»Vi skal både have kigget på, hvor meget karakterer er kommet til at fylde på ungdomsuddannelserne, og hvor drivende det er i vores optagelsessystem.«

BRANCHENYT
Læs også