Politik

Ruslands regering træder tilbage

Ruslands premierminister meddeler, at regeringen træder tilbage for at give plads til Vladimir Putins planer.

Putin har i mange år haft Medvedev som en af sine nærmeste. Foto: Dmitry Astakhov / SPUTNIK / AFP) Dmitrij Medvedev tgræder tilbage som regeringsleder i Rusland. Arkivfoto: Alexander Zemlianichenko/AP

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, har onsdag meddelt, at den russiske regering træder tilbage - og at han dermed også selv træder tilbage.

Udmeldingen kommer, kort efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, har holdt sin årlige tale i parlamentet.

Her varslede Putin blandt andet ændringer i den russiske forfatning. Hvis ændringerne bliver vedtaget, vil premierminister-posten i landet fremover blive tildelt mere magt, og det vil blive op til parlamentet at vælge premierminister - hvor det i dag er op til præsidenten.

Internationale analytikere ser det som et træk i Putins plan om at forberede sig til 2024, når hans nuværende embedsperiode som præsident udløber, og han ikke kan stille op til posten igen. Spekulationen går på, at Putin vil gå efter premierministerposten til den tid.

Medvedev har på stats-tv side om side med Putin forklaret, at Putins varslede planer er den direkte årsag til, at man trækker sig.

»Når disse forandringer er vedtaget, vil det medføre vidtrækkende forandringer. Ikke blot for alle forfatningens artikler, men for hele magtbalancen,« lyder det fra Medvedev.

Putin har takket Medvedev, som er hans tætte allierede, for hans arbejde.

Putin har dog også valgt at notere sig, at Medvedevs regering ikke er lykkedes med at løse alle de opgaver, den var blevet stillet.

»Ikke alting er lykkedes, men alting lykkes aldrig,« lød det fra Putin.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Ifax har præsident Putin bedt regeringen om at varetage dens opgaver, indtil en ny regering er klar.

Når en ny regering er på plads, vil Medvedev blive flyttet til at varetage posten som viceformand for Ruslands sikkerhedsråd, hvor Putin selv er formand.

Dmitrij Medvedev har længe været kendt som en tæt allieret af Vladimir Putin. Medvedev havnede i verdens fokus, da han i 2008 afløste Putin som præsident, fordi Putin grundet landets forfatning ikke kunne stille op til en tredje embedsperiode i træk.

Da Medvedevs embedsperiode sluttede i 2012, føjede han sig, så Putin atter kunne indtage posten. Siden har Medvedev tjent som premierminister.

Blandt mulige kandidater til at blive ny premierminister er Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, økonomiminister Maxim Oresjkin, energiminister Alexander Novak og lederen af landets skattevæsen Mikhail Mishustin.

BRANCHENYT
Læs også