Politik

Trump hyldede økonomisk fremgang i tale til nationen

I sin årlige tale til nationen sætter Trump fokus på, at han har holdt, hvad han har lovet amerikanerne.

- Hvis vi ikke havde tilbagerullet tidligere administrationers fejlslagne økonomiske politikker, ville verden ikke være vidne til den her store økonomiske succes, siger Donald Trump. Foto: AFP

USA's præsident, Donald Trump, bruger ikke overraskende store dele af sin State of the Union-tale til at fremhæve sine sejre og promovere sin politik.

Til klapsalver fremhæver Trump natten til onsdag dansk tid, at den amerikanske økonomi har det godt, mens han i første del af talen ikke nævner rigsretssagen, som står til at blive afsluttet onsdag aften dansk tid.

- For tre år siden begyndte vi det store amerikanske comeback. I aften står jeg foran jer for at dele de fantastiske resultater med jer, siger Trump.

Præsidenten mener, at det går godt med økonomien, og at respekten omkring USA er genoprettet.

Han fortæller, at arbejdsløsheden på en række områder er historisk lav.

- Nationens tilstand er bedre end nogensinde før, siger han.

Præsidenten tager temperaturen på nationen

Natten til onsdag klokken 03.00 dansk tid stillede den amerikanske præsident, Donald Trump, sig op for at holde tale til nationen.

Talen bærer navnet State of the Union, og det er den amerikanske udgave af statsministerens nytårstale. Traditionen går langt tilbage.

Bliv klogere på talen her:

  • State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.
  • Ifølge den amerikanske forfatnings artikel to har præsidenten krav på at holde en årlig tale, hvor han "med jævne mellemrum orienterer Kongressen om nationens tilstand".
  • Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, i 1790.
  • Nyvalgte præsidenter holder ikke en State of the Union-tale, men derimod en indsættelsestale. Hvis en præsident bliver genvalgt, holder han i indsættelsesåret både en indsættelses- og en State of the Union-tale.
  • Talen varer som regel lidt over en time. Når præsidenten har talt, kommer oppositionen med et modsvar. I år er det guvernøren i Michigan, Gretchen Whitmer, der leverer Demokraternes svar.
  • Talen blev sidste år set af omtrent 47 millioner tv-seere.
  • Præsident Jimmy Carter stod for den længste tale nogensinde, mens USA's første præsident, George Washington, leverede den korteste.
  • Når Trump taler, vil Nancy Pelosi i sin egenskab af forsamlingens formand sidde lige bag ham. Ved hendes side vil Mike Pence være. Han er vicepræsident og formand for Senatet, Kongressens andet kammer.
  • Hele regeringen samt alle medlemmer af Kongressen er med til talen. Men for at sikre den fortsatte regeringsførelse, hvis der skulle ske noget, bliver ét regeringsmedlem væk.

State of the Union-taler indeholder nogle af de mest historiske citater fra amerikanske præsidenter:

Abraham Lincoln, 1. december 1862:
- Ved at give frihed til slaven sikrer vi friheden for de frie.

Franklin D. Roosevelt, 6. januar 1941:
- Frihed betyder opretholdelsen af menneskerettigheder overalt. Vores støtte går til dem, der kæmper for at opnå eller beholde disse rettigheder. Vores styrke er vores enighed om det mål. Til dette høje formål kan der ingen anden slutning være end sejr.

Richard Nixon, 30. januar 1974:
- Jeg mener, at tiden er kommet til at stoppe både den og andre undersøgelser af denne sag. Et år med Watergate må være nok.

George W. Bush, 29. januar 2002:
- Stater som disse og deres allierede udgør en ondskabens akse, der bevæbner sig for at true freden i verden. Ved at søge masseødelæggelsesvåben udgør disse regimer en alvorlig og voksende fare.

Kilder: CNN, Senatet, Det Hvide Hus, AP, Politico og The American Presidency Project.

Lige bag Trump sidder Nancy Pelosi, den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus. Hun har fortalt, at hun ikke har talt med præsidenten siden oktober.

Da Trump ankom til talerstolen i Kongressen, rakte hun hånden ud til ham, hvilket præsidenten ignorerede eller ikke bemærkede.

Det kølige forhold mellem Trump og Demokraterne understreges i talen også af, at præsidenten langer ud efter tidligere tiders politik.

- Hvis vi ikke havde tilbagerullet tidligere administrationers fejlslagne økonomiske politikker, ville verden ikke være vidne til den her store økonomiske succes, siger Donald Trump.

Her er de vigtigste pointer i Trumps tale

I sin tale til nationen, hvor Donald Trump ikke nævnte rigsretssagen en eneste gang, kom præsidenten vidt omkring.

Her er nogle af de vigtigste pointer fra talen, der blev holdt natten til onsdag dansk tid og blev præget af det kolde forhold mellem Demokraterne og republikanske Trump.

Om den amerikanske økonomi og nationens tilstand:

- USA's fjender er på flugt, og USA's formue er på vej op. Årene med økonomisk forfald er ovre. Nationens tilstand er bedre end nogensinde før.

- Vi har fået tilintetgjort den amerikanske tilbagegangsmentalitet, og vi har afvist at indskrænke USA's skæbne.

- Hvis vi ikke havde tilbagerullet tidligere administrationers fejlslagne økonomiske politikker, ville verden ikke være vidne til den her store økonomiske succes.

- I modsætning til så mange, der har været her før mig, så har jeg holdt mine løfter.

Om sundhedssystemet og socialisme:

- Socialisme ødelægger nationer, men husk at frihed forener ånden.

- Vi vil aldrig tillade, at det amerikanske sundhedssystem bliver ødelagt af socialisme.

Om Venezuela (Det Hvide Hus havde inviteret den venezuelanske oppositionsleder, Juan Guaidó, til at se Trumps tale i Kongressen, red.):

- I aften er den sande og legitime venezuelanske præsident med os, Juan Guaidó.

- Maduro (Nicolas Maduro, siddende præsident, red.) er en illegitim leder, en tyran, der er brutal over for sit folk. Men Maduros tyranniske greb om magten vil blive ødelagt og smadret.

Om drabet på den iranske general Soleimani og forholdet til Iran:

- Vores besked til terroristerne er klar: I vil aldrig kunne undslippe amerikansk retfærdighed. Hvis I angriber vores borgere, giver I afkald på jeres liv.

- På grund af vores stærke sanktioner går det meget dårligt for den iranske økonomi. Vi kan hjælpe dem med at komme på rette spor igen meget hurtigt, men måske er de for stolte eller dumme til at bede om den hjælp.

Om amerikanske soldater i Afghanistan:

- Jeg ønsker ikke at dræbe hundredtusinder af mennesker i Afghanistan, mange af dem fuldstændig uskyldige. Det er ikke vores rolle at være en politimyndighed, der tjener andre nationer. Det her er krigere, og de kæmper enten for at vinde eller ikke at kæmpe overhovedet.

- Vi arbejder på endeligt at afslutte USA's længste krig og at bringe vores tropper hjem igen.

State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

BRANCHENYT
Læs også