Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Coronaen udløser ny ballade mellem Japan og Sydkorea

WHO kritiserer, at rejserestriktioner mellem de to lande er blevet et politisk spørgsmål.

Corona rammer verden
Sydkoreanske soldater sprøjter desinficerende væske i et isoleret lejlighedskompleks i den hårdt ramte millionby Daegu. Coronavirus har resulteret i 7.300 syge og kostet over 50 mennesker livet i Sydkorea. Foto: Kim Kyung-Hoon /Reuters

Mens verden stadig forsøger at stå skulder ved skulder i kampen mod covid-19, har virusudbruddet forstærket de geopolitiske modsætninger mellem Østasiens bitre rivaler, Japan og Sydkorea. I forlængelse af sidste års koldfront er de to naboer til WHO’s forfærdelse røget i klammeri over behandlingen af hinandens statsborgere.

På et pressemøde i Geneve betegnede Michael Ryan, WHO’s leder af verdens sundhedsorganisationens program for kampen mod udbredelsen, et sæt rejserestriktioner mellem de østasiatiske naboer for »en politisk konflikt«.

»Begge nationer gør et godt job i kampen mod epidemien. Men disse restriktioner hjælper ikke«, sagde han og tilføjede:

»Indrejseforbud bør overvejes nøje, bør være drevet af faktabaserede hensyn til den offentlige sundhed – og korttids.«

14 dages karantæne

Problemerne opstod, da Japan udstedte omfattende indrejse restriktioner for kinesere og sydkoreanere med henvisning til smittefaren. Japan har siden sendt alle rejsende fra de to nationer i 14 dages karantæne og har suspenderet udstedte visa plus en stribe visumregler, der gjorde det nemmere at rejse ind i Japan.

Japan og Sydkorea

Forholdet mellem Japan og Sydkorea (og Nordkorea) har igennem trekvart århundrede været defineret af Japans kolonisering af Korea-halvøen i begyndelsen af sidste århundrede.

Japan indtog Korea i 1910 og gennemførte en kolonisering, der blandt andet fratog koreanernes deres borgerrettigheder, reelt gjorde dem til japanere og gav alle steder nye japanske navne.

Besættelsen endte først i 1945 med Japans kapitulation efter Anden Verdenskrig.

Siden har forholdet været anstrengt med mange op- og nedture.

Blandt opturene var ophævelsen af forbud mod kultur udveksling i 1990’erne og det fælles VM i fodbold i 2002.

Men nedturene har stået skarpt i de seneste år med tvangsprostitution og handel som et par af de vigtigste friktionspunkter i de løbende diplomatiske dueller.


Sydkorea reagerede vredt og iværksatte dagen efter tilsvarende restriktioner mod japanske statsborgere – selv om Japan ikke tilnærmelsesvist har været eller er ramt af virusudbruddet i samme målestok som Sydkorea. De japanske tilfælde uden for det sygdomsramte krydstogtskib i Yokohama er stadig markant lavere end Sydkoreas.

Sydkoreas viceudenrigsminister, Cho Sei-young, lagde i en officiel briefing ikke skjul på, at det sydkoreanske svar var en direkte gengældelse. Blandt andet begrundet med, at Japan gennemførte restriktionerne »ensidigt uden forudgående konsultationer eller notificering«.

Ud over de personlige begrænsninger omfatter Seouls modforanstaltninger også begrænsninger af, hvilke lufthavne der kan modtage fly fra Japan. Det er svar på, at Japan dirigerer alle fly fra Kina og Sydkorea til Tokyos Haneda lufthavn tæt på det centrale Tokyo i stedet for den mere internationale lufthavn i Narita.

I et forsøg på at undgå konflikten havde Sydkoreas udenrigsminister, Kang Kyung-wha, indkaldt Japans ambassadør til en samtale, hvor hun gjorde det klart, at hvis Japan gennemførte de planlagte restriktioner, havde Sydkorea ikke andet valg end at gennemføre »nødvendige foranstaltninger, inklusive modsvarende forholdsregler«.

Ikke kun uvenlige

Trods forskellen i udbruddets omfang sagde hun, at de japanske forholdsregler ikke var videnskabeligt baseret:

»De er ikke kun uvenlige. Men også videnskabeligt ubegrundet«, sagde hun og opfordrede Japan til at trække dem tilbage og »forholde sig til de objektive fakta og situationer«.

Sydkoreas reaktioner står i kontrast til Kinas. Her konstaterede en talsmand fra udenrigsministeriet, at så længe restriktioner er »videnskabeligt funderet og gennemført professionelt for at beskytte befolkningens og verdens sundhed, har vi forståelse for det«.

Sydkorea og Japan har været på diplomatisk krigsfod siden en domstol i Sydkorea i 2018 krævede kompensation fra Mitsubishi Heavy Industries og dermed Japan på vegne af koreanske slavearbejdere fra Anden Verdenskrig. Japans officielle holdning er, at alle erstatningsspørgsmål for længst er afgjort én gang for alle.

Sagen kastede de to nationer ud i en ny, bitter diplomatisk konfrontation, hvis foreløbige kulmination kom sidste år, da de to nationer igen i et øje for øje-scenarium indførte en række indbyrdes handels- og rejserestriktioner.

Nu har coronavirusangrebet yderligere forværret de elendige relationer mellem Østasiens tunge industrinationer og bragt forholdet mellem USA’s to asiatiske nøgleallierede ned på et absolut lavpunkt i nyere tid uden nogen oplagt udsigt til en snarlig bedring.

BRANCHENYT
Læs også