Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Coronavirussen kan få voldsomme følger for det amerikanske valg

Tirsdag blev primærvalget i Ohio aflyst, mens tre andre stater stemte. Virussen kan få stor indflydelse på valgets videre forløb og dets endelige udfald.

Corona rammer verden
Beslutningen om at afholde primærvalget i Florida, hvor der er 4,5 mio. borgere over 65 år, midt under coronakrisen har skabt debat. Her ses en tilsynsførende uden for et valgsted på en brandstation i Miami. Foto: Marco Bello/Reuters

Vælgerne i USA’s solskinsstat Florida stillede sig tirsdag i kø foran valglokalerne til primærvalg i de demokratiske og republikanske partier.

Termometeret viste op til 27 graders varme, men der var voldsomme uvejrsskyer i horisonten.

Lokalavisen Miami Herald talte om »dommedag nu« for Floridas turistbranche i kølvandet på coronaepidemien. Og mens debattører på de sociale medier skændtes om fornuften i at afholde valg lige nu i en stat, der har ca. 4,5 mio. indbyggere over 65 år, kunne Floridas myndigheder meddele, at sygdommen har kostet et femte dødsoffer i staten.

Afstemningen i USA’s tredje mest folkerige stat er traditionelt en af de helt store begivenheder i forårets primærvalgskalender. Også vælgerne i den vigtige midtvestlige stat Illinois og i Arizona i det sydvestlige USA stemte tirsdag.

Trump var allerede presset, fordi han er upopulær, men nu er økonomien på vej ind i en recession, markederne er en rodebutik, og der dør amerikanere.

Rachel Bitecofer, analytiker

Der bor i alt ca. 41 mio. mennesker i de tre stater, men mange vælgere afgav deres stemme per brev eller blev helt væk på grund af bekymring over coronasituationen.

I Ohio, en stor midtvestlig stat, udsatte guvernøren i sidste øjeblik valget til juni med henvisning til den truende situation på sundhedsområdet.

»Vi befinder os på krigsfod. Vi er i gang med at udkæmpe en krig,« lød forklaringen på beslutningen fra Ohios tidligere guvernør, John Kasich, på nyhedskanalen CNN.

Valg og konvent i farezonen

Under normale forhold ville primærvalg i stater som Florida og Illinois stå øverst på nyhedsdagsordenen i USA’s medier, ikke mindst på et tidspunkt, hvor man kan være tæt på afgørelsen af det demokratiske kapløb mellem den midtsøgende Joe Biden og venstrefløjssenatoren Bernie Sanders.

Men coronavirussen har på bare et par uger ændret dynamikken i amerikansk politik, og den kan få store konsekvenser både for den videre afvikling af processen frem mod præsidentvalget i november og for udfaldet af dette års dramatiske kapløb.

Ud over Ohio har fire andre stater – Georgia, Kentucky, Louisiana og Maryland – allerede udskudt deres primærvalg, og analytikeren Henry Olsen fra den konservative tænketank Ethics and Public Policy Center i Washington vurderer, at andre vil følge trop.

En af de hårdest ramte stater, New York, skal afholde sit primærvalg i slutningen af april på et tidspunkt, hvor epidemien forventes at toppe.

»Forvent ændringer i forhold til primærvalgene i april,« siger Henry Olsen.

Amerikansk valg

Tirsdag blev der afholdt primærvalg i Florida, Illinois og Arizona dermed har 27 af 50 stater stemt.

Næste store afstemningsdag er i slutningen af april, og de sidste primærvalg afholdes i juni.

Demokraternes partikonvent afholdes den 13. til 16. juli, mens Republikanerne mødes den 24. til 27. august.

Joe Biden ligger klart i spidsen i Demokraternes kapløb, mens Donald Trump er sikker på Republikanernes nominering.

Præsidentvalget finder sted den 3. november.

Kilde: New York Times

Når alle primærvalg formentlig er afviklet ved udgangen af juni, bliver næste stop i valgkalenderen konventerne, hvor de to partier skal udpege deres kandidater.

Demokraternes konvent skal afholdes i staten Wisconsin i Midtvesten den 13. til 16. juli, mens Republikanernes konvent afholdes i Charlotte i North Carolina på den amerikanske østkyst fra den 24. til 27. august.

Præsident Donald Trump vurderede mandag, at coronaepidemien måske først ebber ud i juli eller august.

»Det bliver snært med Demokraternes konvent i juli. Republikanernes konvent i august skulle være i sikkerhed,« vurderer Henry Olsen.

Selve præsidentvalget afholdes den 3. november.

Krisen kan styrke Biden

Den klare favorit i Demokraternes primærvalg, fhv. vicepræsident Joe Biden, kan blive yderligere styrket i denne krisesituation, som får mange amerikanere til at værdsætte erfaring og stabilitet, vurderer analytikere.

»Primærvalgene er afgjort. Der var en tv-debat (søndag aften, red.), og der er stadig afstemninger, men det er afgjort, og Biden vinder nomineringen,« lyder det fra Rachel Bitecofer, professor i politologi ved Christopher Newport universitetet i Virginia.

Siden primærvalget i South Carolina i slutningen af februar har Biden-kampagnen redet på en bølge af opbakning, og aflysninger og udskydelser kan potentielt true dens fremdrift.

»Nogle primærvalg bliver nu udskudt. Normalt ville det ikke være ideelt for Biden, men det totale opbrud, som vi befinder os i, taget i betragtning, så er jeg ikke sikker på, at det har nogen betydning,« siger Rachel Bitecofer.

Henry Olsen vurderer også, at krisen er mere gunstig for Biden end for Sanders, der af mange i Det Demokratiske Parti opfattes som den mere risikable kandidat.

»Jeg tror, at det vil styrke Biden en anelse, så længe han ser så stærk ud som forleden (i tv-debatten, red.),« siger han.

Donald Trump er sikker på Republikanernes nominering, men hans håndtering af coronavirussen kan både komme til at definere hans omtumlede præsidentperiode og få afgørende indvirkning på resultatet til november.

Hidtil har anmeldelserne af Trumps reaktion været alt andet end overstrømmende, og det er ikke kun det liberale establishment, som vender tommelfingeren nedad.

»Hans udtalelser har været vidtløftige og pralende, vage og upræcise. De vækker ikke tillid,« lød det på Twitter fra Brit Hume, politisk chefanalytiker hos nyhedskanalen Fox News, der ellers ofte går i takt med Det Hvide Hus.

Rachel Bitecofer mener, at Donald Trumps muligheder for genvalg nu hænger i en meget tynd tråd: »Trump var allerede presset, fordi han er upopulær, men nu er økonomien på vej ind i en recession, markederne er en rodebutik, og der dør amerikanere. Det hjælper ikke.«

BRANCHENYT
Læs også