Politik

Staten har indefrosset feriepengene – hold tungen lige i munden og forstå, hvorfor det kan blive et problem nu

Danskerne opfordres til at holde ferie i coronakrisen. Men mange danskere mangler allerede ferie, hvis kabalen skal hænge sammen i 2020, hvor ferieloven er blevet ændret.

Artiklens øverste billede
Grænserne er lukkede, så ferie skal for nuværende holdes i Danmark, hvor mange sommerhusområder så småt er ved at vågne. Foto: Ernst van Norde / Ritzau/Scanpix

Mindst 60.232 danskere vil gerne have deres tvangsindefrosne feriepenge udbetalt. For det var så mange, der underskrev et borgerforslag sidste år om, at alle feriepengene i det mystiske ferieår 2020 burde udbetales til folk i stedet for at være tilbageholdt til pensionsalderen.

Dengang var der ikke politisk opbakning. Men coronakrisen kan have ændret stemningen på Christiansborg. I hvert fald opfordrer flere partier nu regeringen til at granske den store pose med feriemilliarder.

Statsminister Mette Frederiksen opfordrede i sidste uge danskerne til, at »der afspadseres og holdes ferie om muligt«. For mens offentligt ansatte er sendt hjem med løn fra staten, har private virksomheder ikke samme mulighed for at lønne deres ansatte, når der pludselig mangler penge i kassen.

Tvungne opsparinger er sjældent særligt populære, og de fleste vil nok foretrække selv at kunne disponere over dem.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi

Derfor mener de små og mellemstore virksomheders interesseorganisation, SMVdanmark, at staten nu må se på de opsparede feriepenge, som lige nu står indefrosset, fordi Danmark er ved at overgå til en ny ferielov.

»Lige præcis her er der et sted, hvor det er helt oplagt at frigøre midler,« forklarer vicedirektør i SMVdanmark Jakob Brandt.

»Alle må have interesse i, at man kan afvikle to-tre ugers ferie, når man ser ind i en periode, hvor virksomheden er presset – i stedet for at man risikerer at blive fyret,« siger han.

Det trækker dog penge ud af virksomhederne, hvis de skal udbetale feriepenge.

»Det må regeringen finde andre måder at løse på,« siger Jakob Brandt.

Feriemangel 2020

Ferieloven er kompliceret stof og bliver ikke mindre kompliceret af coronakrisen. Sagen er, at mange danskere i 2020 i forvejen skulle være ekstra opmærksomme på, hvordan de planlægger ferie i år. Det er nemlig det såkaldte overgangsår, hvor feriesystemet ændres til at følge kalenderåret i stedet for ferieåret, der hidtil begyndte 1. maj.

For at gøre en lang historie kort er det besluttet, at der for at undgå dobbelt udbetaling af ferie til danskerne skulle laves et år med indefrysning af feriepengene. I alt fem ugers overgangsferiepenge skal indbetales i fonden Lønmodtagernes Feriemidler eller blive stående på arbejdsgivernes konto og udbetales først til danskerne ved pensionsalderen. Beløbet vurderes af fonden at løbe op imod svimlende 100 mia. kr. samlet set. Så mange penge står der dog ikke endnu.

Og spørgsmålet er, om milliardfonden nogensinde får fyldt sin kasse. For midt i den økonomiske del af coronakrisen har både organisationer og politikere travlt med at gennemgå statens cigarkasser, skuffeopsparinger og fonde.

Venstres finansordfører, Torsten Schack, lægger ikke skjul på, at han »overhovedet ikke er inde i detaljerne« i det omdiskuterede feriesystem. Men han mener, at regeringen må undersøge, om pengene kan bringes i spil til at afværge krisen.

»Jeg kan ikke lige vurdere detaljerne her, men jeg vil opfordre regeringen til nøje at vurdere, hvad der kan lade sig gøre. Tiden er ikke til at afvise forslag, tiden er til at få alt på bordet,« siger han.

Hele vejen fra Nye Borgerlige til Enhedslisten har politikerne et godt øje til feriepengene, der jo er danskernes egne. Ifølge Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Jette Gottlieb, er det partiets intention, at »de penge skal i spil, jo før, jo bedre«.

»Det er lønmodtagernes penge. I denne situation vil flere få brug for dem,« siger hun.

Men hun er bange for at dræne virksomhedernes kasser. Derfor mener hun ligesom de andre partier, at regeringen må nærstudere teknikken.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, kalder det »helt naturligt, at de penge kommer ud«.

Hvad angår virksomhedernes økonomi, mener hun, at staten »må garantere for virksomhederne, så det ikke rammer dem«.

Spar din ferie

Ingen ved lige nu, hvor længe nedlukningen varer, men man skal være meget opmærksom på det nye feriesystem. For det betyder, at danskerne efter den 1. maj ikke bare kan afholde fem ugers ferie med det samme, som man i princippet kunne før. Nu optjener man et par feriedage om måneden og kan holde dem, i takt med at de er optjent.

Fremover har man fra 1. maj til slut august kun 16,65 feriedage. Resten optjenes først fra den 1. september. Derfor bør man spare ferie op, hvis man vil holde lang sommerferie og også har planer om efterårsferie.

Ergo er der ikke luft til coronaferie – medmindre man vil undvære ferie i den anden ende.

Her kan de indefrosne feriepenge hjælpe. Ifølge DF’s formand er det et spørgsmål om rimelighed.

»Det er folks egne penge, som vi har krævet, at de hensætter til senere, så hvorfor ikke bringe dem i spil, når vi står i en krisesituation? Det vil være mest rimeligt,« siger han.

DF’s formand understreger, at det ikke er tanken, at alle danskere bare skal have pengene udbetalt straks.

»Pengene skal ikke bare indsættes på folks bankkonti. Vi skal undersøge, om vi kan bruge dem som sikkerhedsnet for de danskere, som nu bliver bedt om at holde ferie, som de ellers ikke havde planlagt eller havde råd til. De bør da have deres feriepenge.«

Professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen forklarer, at der dybest set er tale om en tvangsopsparing og vurderer derfor, at mange danskere ligesom de 60.232 underskrivere sikkert ville værdsætte en frisættelse.

»Tvungne opsparinger er sjældent særligt populære, og de fleste vil nok foretrække selv at kunne disponere over dem. Så alt andet lige kan det være en god idé,« siger han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard havde ikke mulighed for at stille op, men oplyser i en mail, at han ikke er afvisende over for nogen tiltag overhovedet. Heller ikke at se på feriemidlerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.