Coronaen udløser store forskelle i pensionisters hjemmehjælp
Nogle kommuner rengør ikke længere hos ældre. Andre gør. Sundhedsstyrelsen opfordrer kommuner til at fortsætte hjemmehjælpen.
Coronaudbruddet skaber store forskelle på hjælpen til ældre landet over.
En række kommuner har valgt at lukke ned for f.eks. rengøringen pga. coronasmittefaren. Omvendt har andre kommuner valgt at beholde både rengøring og tøjvask.
Det viser en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten.
I Holstebro Kommune blev både tøjvask og rengøring indstillet hos 660 borgere fra onsdag i denne uge og frem til den 2. april. Suspenderingen sker bl.a. med henvisning til faren for smitte af de ældre og udsatte borgere. Også Aarhus Kommune sløjfer rengøringshjælpen to uger frem for ca. 3.000 ældre, ligesom den såkaldte klippekortordning, hvor bl.a. særligt svækkede ældre modtager ekstra ugentlig hjælp, bliver lukket.
»Det har vi gjort dels af hensyn til smittefaren, dels for at prioritere opgaverne. Vi har allerede en del personale, der er sendt hjem pga. formodet smitte,« siger Jens Lassen, kontorchef i Aarhus Kommune.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der dog ingen sundhedsfaglig grund til at undlade rengøring hos ældre borgere.
»Det er en generel anbefaling at være opmærksom på rengøring for at forebygge smitte,« oplyser styrelsen derimod i en skriftlig kommentar til sagen.
Samtidig skriver styrelsen, at plejepersonalet derudover selvfølgelig skal følge de generelle retningslinjer for at undgå smittespredning.
Odense Kommune har da også indtil videre både valgt at bibeholde rengøring og klippekortordning for de ældre. Det samme gør sig gældende i Herning Kommune, der fortsætter med de kommunale ydelser i hjemmeplejen som hidtil, oplyser sundheds- og ældrechef Anne Christmann Ramsgaard.
»Vi leverer stadig både praktisk bistand og personlig pleje,« siger hun, men understreger, at det kan ændre sig, hvis eksempelvis kommunens personale selv bliver smittet med coronavirus.
Vejle Kommune har lukket ned for rengøring og tøjvask hos ca. halvdelen af de i alt 1.500 borgere, der normalt er visiteret til den ydelse, og Københavns Kommune nedprioriterer bl.a. også rengøringen over for de ældre, oplyser sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.