Politik

3F vil have coronatillæg til dagpengesats

3F ønsker at regeringen sender mere økonomisk støtte til dagpengemodtagere, mens flere og flere melder sig ledige. Cepos frygter dog, at stigningen ikke vil aftage igen.

Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks fremtid. Tirsdag den 10. oktober kl. 12.30 er der pressemøde på Hotel Hesselet i Nyborg med statsministeren og medlemmer af rådet. På foto ses (fra venstre): Per Christensen, Forbundsformand 3F

Store dele af erhvervslivet får ved hjælp af regeringens økonomiske hjælpepakke støtte til at komme lettere igennem corona-pandemien. Og hvis det står til 3F, så er det kun på sin plads, at der også kommer et såkaldt ”coronatillæg” til dagpengesatsen.

Det skriver A4.

»Jeg kan forstå, at der er en 100 pct. kompensation til virksomheder, der har udfordringer. Jeg under virkelig virksomhederne den nødvendige krisehjælp, men jeg vil gerne påpege, at der også er andre i samfundet, der bliver ramt. Når man står i en situation, hvor man for at bruge finansministerens ord laver krigskirurgi og ikke skønhedskirurgi, bør man også kigge på, hvorvidt man kan kompensere ledige, så de kommer nogenlunde skadesfri igennem denne krise,« siger 3F-formand Per Christensen til A4 Arbejdsliv.

3F ønsker, at dagpengesatsen bliver hævet med en tredjedel i tre måneder. Den fulde ligger i dag på ca. 19.000 kr. om måneden. Det vil med coronatillægget blive ca. 25.000 kr.

Hos Cepos går man ind for, at der gives økonomisk håndsrækning fra regeringens side for at kunne føre Danmark bedst muligt gennem corona-pandemien. Tænketanken mener dog ikke, at en stigning i dagpengesatsen bør finde sted som en del af denne håndsrækning, da man hos Cepos frygter, at den ikke vil blive sat ned igen.

»Jeg vil fraråde politikerne, at de følger 3Fs forslag om at hæve dagpengesatsen fra ca. 19.000 til 25.000 kr. Det kan efter krisen blive meget svært at rulle tilbage, fordi fagbevægelsen i et par år har ført kampagne for højere dagpenge. Hvis dagpengestigningen efter krisen ikke rulles tilbage, vil det medføre højere arbejdsløshed og i øvrigt belaste de offentlige finanser. Det har vi ikke brug for,« lyder det fra cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

3F ønsker, at man kommer så tæt på den trepartsaftale som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Arbejdsgiverforening og regeringen indgik, der ligger på henholdsvis 23.000 og 26.000 til virksomhederne.

Og ledigheden har fået et nøk opad siden coronavirussen for alvor ramte Danmark. Fra mandag til lørdag i denne uge har mere end 21.600 personer meldt sig ledige.

BRANCHENYT
Læs også