Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

EU-boss: Grænselukninger giver ingen mening

De lukkede grænser svækker den fælles kamp mod sygdommen, lyder kritikken.

Corona rammer verden
De lukkede grænser har ført til massive køer på motorvejene som her mellem Tyskland og Polen. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters

EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen langer hårdt ud efter de EU-lande – heriblandt Danmark – der har valgt at lukke grænserne for at bekæmpe coronavirussen. Det er sket, selv om hverken internationale eller nationale myndigheder mener, der er sundhedsmæssig grund til det.

Til gengæld skader de lukkede grænser kampen mod sygdommen, mener von der Leyen.

»Det er kun muligt at koordinere en vellykket europæisk indsats, hvis vores indre marked og vores grænser fungerer, som de skal. En krise uden grænser kan ikke løses ved at opstille barrierer mellem os. Og alligevel er det nøjagtig den første refleks, mange europæiske lande har haft. Det giver ganske enkelt ikke mening. Det strider også grundlæggende imod den europæiske ånd,« sagde hun torsdag i en tale til Europa-Parlamentet.

De kunne også høre von der Leyen lange ud efter de lande, der – som Tyskland og Frankrig – undervejs har forbudt eksport af medicinsk udstyr til andre EU-lande, der havde behov for det.

»Ikke en eneste medlemsstat kan dække sit eget behov for vitale medicinske forsyninger og vitalt udstyr. Ikke en eneste. Den frie bevægelighed for varer og tjenesteydelser er derfor vores stærkeste og rent ud sagt vores eneste aktiv, når vi skal sikre, at forsyningerne kan komme derhen, hvor der er mest brug for dem,« sagde von der Leyen, der nu har anbefalet ”grønne baner” over de lukkede grænser med maks. 15 minutters ventetid for lastbiler med varer og medicin.

Ifølge Reuters viser en intern vurdering i EU-Kommissionen, at ventetiden for medicinsk udstyr ved nogle grænser er gået over 24 timer.

I Danmark har justitsminister Nick Hækkerup begrundet grænselukningerne med »den risiko, der kan være ved, at folk, der ikke har anerkendelsesværdige grunde til at være i Danmark, medbringer yderligere sygdom til landet.«

BRANCHENYT
Læs også