Politik

Regeringen vil lade kommunerne bygge løs

Det kommunale anlægsloft bliver suspenderet, så kommunerne kan sætte turbo på små og større anlægsopgaver for at redde arbejdspladser.

Finansminister Nicolai Wammen har aftalt med Kommunernes Landsforening, at kommunerne slipper ud af den spændetrøje, som ellers lægger et loft på de kommunale anlægsudgifter på 19,1 mia. kr. i år. Formålet er at redde arbejdspladser. Foto: Jens Dresling.

Kommunerne får lov til at sætte gang i at renovere skoler og hvad, der ellers måtte ligge af små og store anlægsopgaver i landets 98 kommuner.

Finansminister Nicolai Wammen og Kommunernes Landsforening er enige om at hæve det såkaldte anlægsloft, som i år er på 19,1 mia. kr. Det betyder, at kommunerne nu har lov til at sprænge loftet. Formålet er holde hånden under beskæftigelsen.

»Regeringen sætter ekstraordinært kommuner og regioner fri af anlægsloftet i 2020,« siger Nicolai Wammen.

Det gælder primært opgaver, som kan igangsættes og afsluttes i 2020.

For kommunernes vedkommende skønner KL, at kommunerne har den slags projekter svarende til 2,5 mia. kr.

Derudover indeholder aftalen med kommunerne og regionerne en række tiltag, som samlet set kan sende 10 mia. kr. ud til danske virksomheder.

Det gælder fremrykning af offentlige betalinger, forudbetalinger fra det offentlige og mulighed for at udskyde betaling af kommunal grundskyld.

Både DI, Dansk Byggeri og Venstre har opfordret regeringen til at lempe anlægsloftet i lyset af coronakrisen.

Adm. direktør i DI, Lars Sanddahl Sørensen roser regeringens aftale med kommunerne.

»Regeringen slår flere fluer med ét smæk ved at sætte de kommunale anlægskroner i spil. Vi får renoveret bygninger, som alligevel skal renoveres på et senere tidspunkt. Virksomhederne bliver holdt i gang, og arbejdspladserne bliver sikret, siger han, og tilføjer:

»Det gælder om at redde flest mulige virksomheder og job, så vi kommer hurtigt videre efter krisen. Hvis aktiviteten i byggeriet falder, rammer det ikke kun håndværkerne. Det går også ud over arkitekter, leverandører og de rådgivende ingeniører. Det er gode og tiltrængte investeringer, som nu kan sættes i værk.«

BRANCHENYT
Læs også