• For abonnenter
Politik

Internationale ledere finder folkelig støtte i en krisetid

Fra Angela Merkel over Boris Johnson til Giuseppe Conte er der opbakning til vestlige lederes håndtering af coronakrisen. Selv Donald Trump kan efter megen kritik ane en positiv dynamik i meningsmålingerne.

Artiklens øverste billede

Det er først, når tidevandet trækker sig tilbage, at man kan se, hvem der har svømmet uden badebukser.

Iagttagelsen fra den legendariske investor Warren Buffett passer ikke kun på finansmarkederne i en krisetid, men også på politisk lederskab, når knokkelmanden banker på døren i form af krig, terror eller epidemi.

Under så omfattende og alvorlig en krise som coronapandemien kan politiske ledere ikke gemme sig bag forbehold og omsvøb. Deres beslutninger kan få direkte konsekvenser for titusinder, måske hundredetusinder af borgeres overlevelse – og for hvordan millioner af liv vil forme sig under og efter krisen.

Det har stillet en generation af politiske ledere over for en enorm udfordring, og indtil videre synes vælgerne overvejende at vurdere deres indsats positivt.

For første gang i 30 år er jeg ikke flov over den, som repræsenterer mig

Italiensk kvinde om premierminister Giuseppe Conte

Ser man ud over en række europæiske lande, er der en bred tendens til, at befolkningerne bakker op om deres ledere under coronakrisen.

Premierminister Boris Johnson i Storbritannien rider på en pludselig popularitetsbølge. I Frankrig har præsident Emmanuel Macron fået sig et comeback efter mange måneders sløje meningsmålinger. Og i det hårdt pressede Italien har premierminister Giuseppe Conte overrasket de fleste positivt.

I Storbritannien har premierminister Boris Johnson godt fat i vælgerne, når de bedømmer hans corona-indsats. Der er lavet forskellige målinger, der viser, at mellem 67 og 72 pct. af befolkningen mener, at Johnson håndterer krisen godt. Jo hårdere restriktioner, jo mere populær bliver Boris Johnson, hvor halvdelen af befolkningen nu mener, at han er den bedste premierminister, landet kan have. Der er i Storbritannien indført hårde restriktioner, der vurderes hver tredje uge – næste gang er i ugen efter påske. Foto: Andrew Parsons/Downing Street

Mere broget ser det ud i USA, hvor polariseringen mellem tilhængerne af de to store partier er ekstrem, og tonen i debatten ikke er blevet blidere i takt med, at landet har rundet 150.000 smittede, og man fra Det Hvide Hus’ side er begyndt at tale om risikoen for et sekscifret antal døde i USA.

»Vi gik ind i en krise, der krævede national enhed, som et sprængt og bittert folk,« skrev den politiske kommentator Henry Olsen i Washington Post.

Et flertal af amerikanerne er ganske vist positive over for Trumps hidtidige indsats under krisen, men et gennemsnit af meningsmålinger, opgjort af tjenesten Real Clear Politics, viser, at mens 47,3 pct. af amerikanerne støtter præsidenten, siger 49,3 pct. stadig nej tak.

Det er en dog en bevægelse på tre procentpoint i Trumps favør på bare 10 dage. Og niveauet er det bedste, præsidenten nogensinde har oplevet.

»Den amerikanske offentlighed mener, vi har håndteret situationen godt, hvis du kigger på meningsmålingerne,« sagde Trump i sidste uge.

Støtten til de politiske

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.