Serier

New Zealand ophæver utallige coronarestriktioner

Der er ikke længere nogen aktive tilfælde af coronavirussen i New Zealand, og derfor ophæver regeringen nu størstedelen af restriktionerne.

Corona rammer verden
Jacinda Ardern opfordrer nu til, at newzealænderne sætter 
forbruget i vejret for at genrejse økonomien. Foto: Marty Melville/AFP

Coronavirussen er besejret i New Zealand – i hvert fald indtil videre.

Det står klart, efter at landet natten til mandag dansk tid erklærede, at den ene resterende person med coronavirus var blevet raskmeldt.

Nu står østaten overfor en drastisk genåbning af samfundet. New Zealand sænker sit alarmberedskab til niveau 1, og det betyder, at alle restriktioner internt i landet ophæves natten til tirsdag. Det siger premierminister Jacinda Ardern i en tale til nationen.

»På niveau 1 kan vi afholde offentlige arrangementer uden restriktioner og private begivenheder som bryllupper og begravelser uden restriktioner. Detailhandlen, hotelbranchen og offentlig transport er alle tilbage uden restriktioner,« sagde hun.

Jacinda Ardern advarede dog i samme åndedrag om, at coronavirussen stadig er en trussel, så længe den hærger globalt. Regeringen anbefaler stadig, at man holder afstand, og øens strenge grænsekontrol bliver ligeledes opretholdt for at holde virussen ude. På den newzealandske regerings hjemmeside fremgår det, at grænsen er lukket for »næsten alle« rejsende.

Økonomien skal genopbygges

Selvom virussen for øjeblikket er væk i New Zealand, stopper den fælles indsats dog ikke her, lød det fra den 39-årige premierminister. Nu skal økonomien på benene igen, og til det formål opfordrer hun til, at newzealændernes forbrug rettes mod lokale produkter og tjenester.

Tidslinje

14. marts: Premierminister Jacinda Ardern annoncerede, at alle ankomne til New Zealand skal gå i karantæne i to uger.

20. marts: Landet lukkede for al indrejse for udlændinge.

23. marts: Alarmberedskabet blev øget til niveau 3, hvor alle ikke-essentielle forretninger skulle lukke. Samtidig blev alle offentlige begivenheder aflyst, og skolerne lukkede for alle børn, hvis forældre ikke blev andet som ”essentielle arbejdere”.

25. marts: Alarmberedskabet blev hævet til niveau 4, hvilket betød, at befolkningen blev påbudt ikke at forlade hjemmet. ”Essentiel motion” tæt på hjemmet var dog undtaget, hvis man samtidig formåede at holde afstand.

Kilde: CNN

»Nu handler det om at stå sammen i genopbygningen. Jeg opfordrer jer til at købe og opleve newzealandsk for at få vores land i gang igen. Se det som en ekstra form for støtte, at I besøger vores land, køber vores lokale produkter og støtter vores lokale virksomheder,« siger Jacinda Ardern.

Den newzealandske regering har gennem coronakrisen fået ros for sin tidlige og effektive håndtering af virussen, der betød strenge begrænsninger på bevægelse internt i landet og lukkede grænser udadtil.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, har under coronakrisen fortalt om, hvordan hun undervejs har delt erfaringer med Ardern om håndteringen.

BRANCHENYT
Læs også