Serier

Ny kortlægning: Coronavirus spredte sig ikke i Sverige via skiturister

Beredskabet i regionerne lykkedes gennem isolering og smitteopsporing med at forhindre smitte fra Italien.

Corona rammer verden
Indbyggere i Malmø har kunnet gå på café gennem hele coronakrisen. En undersøgelse fra sundhedsmyndighederne i landet viser nu, hvordan smitten kom ind i Sverige. Foto: Aleksander Klug

Covid-19 kom ind i Sverige via mange forskellige lande og styrker teorien om, at virussen florerede i andre lande tidligere end først antaget.

Det viser den første kortlægning af, hvordan virussen Sars-CoV-2 kom ind i Sverige. Kortlægningen blev torsdag offentliggjort af de svenske sundhedsmyndigheder.

Ifølge den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, blev den store smittespredning fra lande som Italien og Østrig, hvor svenske skiturister i det tidlige forår vendte hjem med virussen i kroppen, forhindret.

»Vores konklusion er, at beredskabet i regionerne gennem isolering og smitteopsporing i høj grad lykkedes med at forhindre smitte fra Italien i at få fæste i Sverige. I stedet kom smitten ind i landet fra en række forskellige lande,« siger Karin Tegmark Wisell, der er afdelingschef i styrelsen, i en pressemeddelelse.

Ifølge undersøgelsen er der ikke tegn på, at smitte direkte fra Asien har spredt sig i Sverige.

Til gengæld er der allerede i slutningen af februar påvist forekomst af smitte, der stammer fra fra flere andre europæiske lande samt fra USA.

Sporing af, hvor virus stammer fra, sker ved at kortlægge virussens arvemasse, som har visse forskelligheder eller mutationer, alt efter hvor i verden virussen kommer fra. Der er i Sverige kortlagt tre genetiske grupper af virussen. Det er den første kortlægning af, hvordan de forskellige stammer af virus spredte sig i Sverige.

En lignende undersøgelse fra Island viste i april, at de islændinge, som blev smittet tidligt i pandemien, kom ind i landet med smitte fra skisportsstederne i Østrig og Italien. Først senere begyndte flere forskellige stammer af virussen at sprede sig.

Myndighederne i Sverige vil i den kommende tid undersøge, hvordan de forskellige stammer har spredt sig i forskellige dele af landet samt hos forskellige dele af befolkningen.

Også i Danmark er der forskning undervejs, som skal kortlægge coronavirussens arvemateriale for at hjælpe forskerne med at blive klogere på smitteveje.

En analyse af 600 danske patienter, som forskere fra Statens Serum Institut og Aalborg Universitet har foretaget, viste allerede i april, at den genetiske kode hos coronavirussen hele tiden ændrer sig. De små ændringer betyder intet for den enkelte smittedes sygdomsforløb, men det kan på længere sigt gøre virussen enten mere eller mindre dødelig.

Den svenske strategi har i pandemiens første måneder været mindre restriktiv end mange andre landes, og myndighederne har fået kritik for ikke at gøre nok for at hindre smittespredningen.

4.854 personer er døde med coronavirus i kroppen i Sverige.

BRANCHENYT
Læs også