Politik

Boris Johnson beder Black Lives Matter-støtter blive hjemme: Budskabet er blevet kapret af ekstremister

Den britiske premierminister har udtrykt sin vrede over, at bl.a. en statue af Winston Churchill er i fare for at blive væltet.

I de seneste dage er flere statuer i London, bl.a. Churchill-statuen på Parliament Sq., blevet dækket til af frygt for vandalisme ved antiracismedemonstrationer. Video: Reuters

Under de seneste mange dages Black Lives Matter-protester i London og resten af Storbritannien, er flere statuer af historiske personer med tilknytning til kolonier og slavehandel blevet væltet.

Det har ført til, at myndighederne har taget skridt for at beskytte andre statuer - bl.a. af den tidligere britiske premierminister Winston Churchill - for at undgå, at også de bliver væltet ved kommende protester.

I den seneste weekends protester blev der spraymalet budskabet "Churchill var racist" på statuen, der står på Parliament Square. Statuen har nu fået opsat beskyttelsesbarrierer, som helt skjuler den.

De drastiske tiltag for at beskytte monumenterne har fredag fået den britiske premierminister Boris Johnson til i en række tweets at opfordre demonstranter til at blive hjemme fra protesterne, fordi det gode budskab om antiracisme har taget en ulykkelig drejning.

»Det er det eneste ansvarlige at gøre,« lyder det fra premierministeren, som også mener, at »det står klart, at protesternes budskab på bedrøvelig vis er blevet kapret af ekstremister, der er opsat på vold«.

I sine beskeder forklarer Boris Johnson også, at statuer som den af Winston Churchill og andre historiske personer bør blive stående som et symbol på nationens historie.

»Vi kan ikke foregive at have en anden historie. Statuerne i vores byer blev sat op af tidligere generationer. De havde anderledes perspektiver og en anderledes forståelse af, hvad der var rigtigt og forkert. Men de lærer os vores historie og historiens fejltagelser,« skriver den britiske premierminister.

Churchill, som var Storbritanniens premierminister under Anden Verdenskrig, er bl.a. citeret for at have talt om den hvide "race" som overlegen i forhold til de oprindelige befolkninger i USA og Australien og kritiseret for at have udvist ligegyldighed over for hungersnøden i 1943 i den britiske koloni Bengalen i Indien.

I andre britiske byer er statuer under Black Lives Matter-demonstrationerne blevet ramt af hærværk. En statue af slavehandleren Edward Colston blev søndag den 7. juni fjernet fra sin sokkel og smidt i floden Avon i den britiske by Bristol.

Boris Johnson beskrev efterfølgende nedrivningen af statuen som »en kriminel handling«.

BRANCHENYT
Læs også