Serier

Macron genåbner Frankrig

Rejser i Europa åbnes fra mandag og i resten af verden fra 1. juli.

Corona rammer verden
Frankrigs præsident Emmanuel Macron under sin tv-tale søndag aften. Foto: Thomas Samson/AFP

Cannes

Franskmænd kan fra mandag frit rejse til alle europæiske Schengen-lande, og europæere er velkomne i Frankrig uden at skulle i karantæne, forsikrede Emmanuel Macron søndag aften i en tale til nationen.

Dermed griber han åbningen helt anderledes an end den danske regering, der stadig fraråder alle ikke nødvendige rejser til andre lande end Tyskland, Norge og Island og kræver, at indrejsende skal gå i karantæne.

»Fra 1. juli udvides det til, at vi kan rejse uden for Europa til lande, hvor coronavirussen er under kontrol,« tilføjede den franske præsident i talen, der markerede en næsten total genåbning af Frankrig efter en lang kamp mod covid-19 pandemien.

Det betyder, at restauranter og cafeer i hovedstaden Paris nu ligesom i resten af landet har ret til at servere indenfor. Macron manede dog til, at kampen mod virussen ikke er endelig slut, og at det stadig tilrådes at holde social afstand.

»Men vi skal fejre vores sejre over virussen. Titusinder af liv er blevet sparet, og det skal vi være stolte over,« fastslog han og roste sig selv og resten af befolkningen for at have prioriteret sundhed over økonomien.

Den næsten fuldstændige genåbning betyder, at Frankrig kan afholde anden runde af sine kommunalvalg 28. juni. Det kan blive vigtigere end nogensinde, fordi præsidenten som en af lærerne af krisen lover at gennemføre en gennemgribende decentralisering af det franske samfund over de næste to år.

I juli vil han vende tilbage med en plan for genopbygning af Frankrig. Men et anstrøg af fransk patriotisme nævnte han flere gange i talen, at han vil sikre Frankrigs uafhængighed og sammen med EU-partnerne sørge for, at EU bliver en stabil modvægt på verdensscenen til både Kina og USA.

Den franske regering har i de seneste måneder lanceret hjælpepakker til omkring 500 mia. euro. Det vil i væsentlig grad forværre Frankrigs gæld, men ifølge Macron er vejen frem ikke at hæve skatterne i et af verdens i forvejen mest beskattede lande.

Derimod lovede han i ret løse og upræcise vendinger at mobilisere en »stærk, økologisk og solidarisk« økonomi, der skal sikre beskæftigelsen og skabe ny aktivitet.

Efter en stribe anti-racistiske demonstrationer i de seneste dage i bølgen efter drabet på George Floyd i USA fordømte præsidenten enhver form for racisme, men han gav samtidig sin fulde støtte til fransk politi. Betjente i en række større franske byer har protesteret mod indenrigsminister Christophe Castaner, der har forbudt politiet at tage førergreb, når de anholder voldsomme personer for at give dem håndjern på. 

BRANCHENYT
Læs også