Politik

Konservative sikrer regeringen flertal bag EU-mandat

Venstre får ikke indfriet det krav, partiformand Jakob Ellemann-Jensen stillede i sidste uge. Statsministeren får støtte fra De Konservative.

De Konservatives leder Søren Pape Poulsen har aftalt med regeringen at støtte statsminister Mette Frederiksens mandat før slutforhandlingerne om EU's nye budget. Prisen er et krav om, at EU ikke må opkræve skatter og afgifter direkte hos borgere og virksomheder. Foto: Jens Dresling

Med støtte fra De Konservative har statsminister Mette Frederiksen fået flertal bag sig til at forhandle om det nye syvårige EU-budget.

Det oplyser flere kilder til Jyllands-Posten.

Det formelle mandat skal vedtages på et møde i Folketingets Europaudvalg tirsdag morgen. På forhånd har mandatet været omgærdet af stor uvished, fordi Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i sidste uge i Jyllands-Posten forlangte at få anvist en finansiering af eventuelle ekstraudgifter som betingelse for, at Venstre ville støtte mandatet.

Det har finansminister Nicolai Wammen konsekvent afvist. Konflikten har de seneste dage udløst parlamentarisk usikkerhed om dansk europapolitik, der i årtier har været bredt forankret blandt de traditionelt regeringsbærende og i EU-sammenhæng ja-partier på Christiansborg: Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Venstre og De Konservative.

Efter Ellemann-Jensens trussel om at bryde enigheden, har De Konservative forhandlet med regeringen.

I forhandlingerne har De Konservative som betaling for at støtte mandatet fået indført en ny ”afgørende vægt”, som statsminister Mette Frederiksen derfor skal have opfyldt i armlægningen med regeringscheferne fra de øvrige 26 EU-lande.

Kravet er, at EU skal afskæres helt fra at kunne opkræve nye skatter og afgifter direkte fra borgere og virksomheder. EU vil stadig kunne udbygge sine fremtidige indtægter med f.eks. et nyt plastik-bidrag, som Kommissionen har foreslået, men hverken det eller andre afgifter skal EU altså kunne opkræve direkte hos borgere eller erhvervsliv.

SF og De Radikale støtter også mandatet, hvilket sammen med Socialdemokratiet og De Konservative giver 92 mandater, så der ikke er flertal imod regeringens forhandlingsposition. Venstre støtter ikke regeringens EU-mandat, understreger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i et tweet.

Det andet punkt, statsministeren i forhandlingerne skal lægge afgørende vægt på, er uændret fra regeringens eget oplæg i sidste uge. Nemlig at bibeholde den danske dansk rabat i det nye budget samt holde de samlede udgifter »så tæt på 1.050 mia. euro som muligt.«

BRANCHENYT
Læs også