Serier

Tallet for danskere på lønkompensation rasler ned

Under halvdelen af de knap 240.000 medarbejdere, som virksomhederne har søgt om lønkompensation for, er stadig hjemsendt, viser tal fra Dansk Industri.

Corona rammer verden
Over halvdelen af de danskere, der har været på lønkompensation, er tilbage i arbejde, vurderer Dansk Inudstri. Arkivfoto: Gorm Olesen.

Behovet for at sende medarbejderne hjem på lønkompensation, fordi der ikke er noget at lave, har toppet, lyder det fra Dansk Industri (DI).

Ud af de knap 240.000 medarbejdere, som danske virksomheder har søgt om lønkompensation for under coronakrisen, har langt over halvdelen forladt ordningen igen. Kun godt 130.000 medarbejdere er nu på lønkompensation.

»Det glæder mig, at der er mindre brug for lønkompensationsordningen, og at den har toppet. Det er et tegn på, at vi er ved at få økonomien i gang igen,« siger underdirektør i DI, Steen Nielsen.

DI baserer sine tal på en løbende rundspørge blandt medlemsvirksomhederne. Andelen af medarbejdere, som fortsat er på lønkompensation herfra, er derefter ganget ud på hele arbejdsmarkedet.

Den metode er ifølge Steen Nielsen fuldt ud gangbar.

»Vores medlemmer afspejler en stor del af det private arbejdsmarked, og vi har også særdeles ramte brancher som luftfarten blandt vores medlemmer, så det vil være ganske repræsentativt, selv om vi ikke har hoteller, restauranter, butikker og detailhandel blandt medlemmerne,« siger han.

Finans har forsøgt at få Erhvervsstyrelsens tal for, hvor mange der aktuelt stadig er på lønkompensation, men styrelsen henviser netop til virksomhederne selv, da der ikke foreligger tal for det aktuelle træk på ordningen.

En virksomhed har ikke mulighed for at fyre medarbejdere med henvisning til økonomien, så længe den modtager lønkompensation, men tallene er ifølge Steen Nielsen udtryk for, at virksomheder har taget deres medarbejdere tilbage.

»Det er ikke sådan, at folk bliver fyret, når de ikke er på lønkompensation mere. Virksomhederne har taget dem tilbage, og det var jo også meningen med lønkompensationsordningen,« siger Steen Nielsen.

Lønkompensationsordningen stod til at udløbe 8. juli, men den er nu blevet forlænget til 29. august.

Siden coronakrisen ramte, er ledigheden steget markant. Den sæsonkorrigerede bruttoledighed er fra februar til april steget med 49.400 fuldtidspersoner, og der var aktuelt per 16. juni 173.100 ledige tilmeldt Jobnet.

BRANCHENYT
Læs også