Politik

Regeringen fastholder topskat på ekstra feriepenge

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard afviser i et notat til Folketinget fagbevægelsens krav om en flad skat på 38 pct. af danskernes ekstra feriepenge.

Artiklens øverste billede
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fastholder, at danskere med en indkomst over topskattegrænsen på godt 577.000 kroner i årsindtægt skal betale topskat af deres tre ugers ekstra feriepenge. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan

Regeringen afviser i et notat til Folketinget, som Finans er i besiddelse af, fagbevægelsens krav om en flad skat på 38 pct. af danskernes ekstra feriepenge.

Dermed har regeringen ifølge Finans’ oplysninger ikke i sinde at lade danskerne slippe for at betale topskat af feriepenge, sådan som både borgerlige partier og fagbevægelsen har krævet.

Nu er jeg jo i den situation, at jeg forhandler dette lands hovedoverenskomst, og det ligger mig meget på sinde, at en aftale skal overholdes. At afvige fra de 38 pct. vil være at forbryde sig mod den aftale, der er indgået.

Claus Jensen, formand for Dansk Metal

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard skar ellers forleden igennem i diskussionen om, hvorvidt danskerne skal betale topskat af de ekstra feriepenge. Omkring 96.000 lønmodtagere står til at ryge op over topskattegrænsen og dermed betale topskat af de ekstra feriepenge ved almindelig indkomstbeskatning af pengene.

Hele baggrunden for, at danskerne lige netop i år optjener ekstra feriepenge, er den nye ferielov fra 2018, som ændrer optjeningsperioden for ferie. Det giver feriepenge for fem ekstra uger i overgangsåret mellem den gamle og den nye ferielov, og pengene skulle oprindeligt have været indefrosset i en ny stor statslig fond på op mod 100 mia. kr., indtil den enkelte lønmodtager går på pension.

Et bredt flertal Folketinget har nu besluttet at udbetale i første omgang tre uger af de ekstra feriepenge for at kickstarte økonomien.

Forud for den nye ferielov gik et omfattende arbejde i det såkaldte ferielovsudvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter, og ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation er ånden i aftalen bag de fælles anbefalinger fra udvalget, at der i tilfælde af beskatning af feriepengene før pensionsalderen skal betales en flad skat på 38 pct. i form af en afgift til staten.

Peter Hummelgaard mener dog ikke, at der er nogen ånd i aftalen om 38 pct. i skat. Han henholder sig til et notat fra sit ministerium, som konkluderer, at ferielovsudvalget specifikt forholdt sig til den situation, at en virksomhed gik konkurs, og at Lønmodtagernes Garantifond skulle dække lønmodtagernes feriepenge.

Men den går ikke, fastslår formand for Dansk Metal og topforhandler ved forårets overenskomstforhandlinger for godt 600.000 privatansatte Claus Jensen. Han står fast på en aftale om 38 pct.

»Nu er jeg jo i den situation, at jeg forhandler dette lands hovedoverenskomst, og det ligger mig meget på sinde, at en aftale skal overholdes. At afvige fra de 38 pct. vil være at forbryde sig mod den aftale, der er indgået,« siger Claus Jensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.