• For abonnenter

Østergaard udløste politisk krise – han er klar til at gøre det igen

Morten Østergaard truede med at vælte regeringen, da han fornemmede, at valgkampens grønne løfter smuttede mellem hænderne som våd håndsæbe. Sådan en grøn krise kan opstå igen, fortæller den radikale leder på Amager Strand – inden en sidebemærkning får interviewet til at tage en helt anden drejning.

Morten Østergaard kommer tit på Amager Strand og i sin vinterbadeklub, Helgoland: »Skal jeg holde taler eller tænke ting igennem, gør jeg det bedst, når jeg løber. Når først pulsen kommer op, kan man kun holde en tanke ad gangen i stedet for tankemylderet. Hvis det er sæson, kan man også tage et svalende dyp.« Foto:Stine Bidstrup

Et år efter valget

Jyllands-Posten taler hen over sommeren med partilederne om et ualmindeligt år i dansk politik.

Læs med på jp.dk/eftervalget

Morten Østergaard synes ikke oprigtigt glad over det første år, der er gået siden valget, hvor De Radikale bragte en socialdemokratisk soloregering til magten. Han virker mere sådan mellemfornøjet.

»Det har ofte været en sej kamp,« sukker den radikale leder.

Vi sidder ved badeanstalten Helgoland på Amager Strand, området, hvor Morten Østergaard ofte løber en tur, hvis han skal rense hovedet. Det var også her, at klimaminister Dan Jørgensen afholdt et fotogent pressemøde med vindmøller i baggrunden, da forhandlingerne om en ny klimalov officielt gik i gang i september. Et forløb, som akkurat blev færdigt før sommerferien med en klimaaftale, som Østergaard i første omgang kaldte »fantastisk«. Han var »så glad for den aftale«, skrev han på Facebook.

I dag er begejstringen til at overse.

»Jeg vil være ærlig og sige, at den klimaaftale blev ikke så god, som jeg havde håbet.«

Morten Østergaard udløste undervejs det, han i dag kalder en »parlamentarisk krise«. I februar forlangte han først i protest mod regeringens langsommelighed, at den skulle lande en ambitiøs klimaplan inden grundlovsdag. Ellers ville han vælte regeringen. Den deadline blev udskudt pga. coronaen, men Østergaard fastholdt, at der skulle skrues markant op for ambitionerne. I DR-programmet ”Spørg Borgen” fik han sagt, at en aftale skulle mindske CO2-udslippet med mindst fire tons – og meget gerne mere.

Klip fra DR-programmet "Spørg Borgen" med tv-vært Ask Rostrup.

Det endte med en aftale, der reducerer udledningen med 3,4 mio. tons. Til sammenligning skal Danmark fjerne ca. 20 mio. ton for at nå det vedtagne klimamål i 2030. Er Østergaard virkelig tilfreds med det?

»Nej, det er jeg ikke,« siger han.

Den radikale leder påpeger straks, at aftalen var en markant forbedring ift. regeringens udspil, og allervigtigst at partierne blev enige om en »en principbeslutning« om en ensartet CO2-afgift på al udledning.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.