Serier

EU forhandler med producent efter USA's hamstring af coronakur

EU-Kommissionen blev ikke orienteret af USA om aftale med Gilead om Remdesivir, siger EU-talsmand.

Corona rammer verden
»Kommissær Kyriakides har holdt flere møder med producenten, Gilead, herunder om deres produktionskapacitet,« skriver kommissionen. Foto: Mike Blake/Reuters

EU-Kommissionen er gået i forhandling med det amerikanske selskab Gilead Sciences om at reservere doser af midlet Remdesivir, der kan bruges til behandling af coronavirus.

Det sker, efter at USA for nylig opkøbte tre måneders produktion.

EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides, har holdt flere samtaler med selskabet, oplyser en talsmand i EU-Kommissionen.

- Kyriakides har haft samtaler med flere medicinalfirmaer, også med Gilead, for at drøfte produktionskapaciteten. Kommissionen forhandler nu med Gilead, siger han på et pressemøde.

- Kommissæren har samtaler med Gilead om at sikre et tilstrækkeligt antal doser, uddyber talsmanden.

Onsdag kom det frem, at den amerikanske stat har opkøbt 100 procent af den samlede produktion af midlet i juli og 90 procent af produktionen i august og september.

Det fik Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, til at kritisere Gilead.

- Hvem ved, hvad der sker i september - hvilke nye aftaler firmaet laver. Jeg har pt. ikke den store tillid til, at Gileads ledelse i USA handler globalt ansvarligt, sagde han onsdag.

EU blev ikke orienteret om aftalen med Gilead.

- Vi blev ikke informeret af den amerikanske regering. Vi læste det i medierne, siger han.

Remdesivir er det første lægemiddel, der i et større klinisk studie har vist effekt på Covid-19, der er sygdommen, der forårsages af smitte med coronavirus.

Medicinen kan nedsætte indlæggelsestiden fra 15 til 11 dage. Det er konklusionen på studiet, som også er udført i Danmark.

EU's lægemiddelagentur har anbefalet en betinget godkendelse af stoffet til brug i Europa. EU-Kommissionen ventes i denne uge at give den endelige godkendelse.

Man kan give en betinget godkendelse, når der er tale om en meget alvorlig sygdom, hvor der ikke findes lægemidler til behandling af den.

Læs også
Top job