Serier
BREAKING

Danmark åbner grænserne for yderligere seks lande

Danmark åbner for indrejse fra turister fra seks lande herunder Australien og Japan, oplyser Udenrigsministeriet. Danskere frarådes dog fortsat at rejse dertil.

Corona rammer verden
Borgere fra de seks lande Australien, Canada, Japan, New Zealand, Sydkorea og Thailand må fremover rejse ind i Danmark. Foto: Nicolai Lorenzen

Danmark åbner for indrejse fra turister fra seks lande uden for Europa.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Borgere fra de seks lande Australien, Canada, Japan, New Zealand, Sydkorea og Thailand må altså fremover rejse ind i Danmark.

Landene forbliver dog orange i Udenrigsministeriets rejsevejledning, hvilket betyder, at danskere fortsat frarådes alle ikke-nødvendige rejser hertil. Det skyldes, at landene alle har indrejserestriktioner eller karantænekrav for danske rejsende.

Udenrigsministeriet oplyser dog, at man vil ændre rejsevejledningerne, så snart de seks pågældende lande ophæver deres restriktioner.

Dermed frarådes alle ikke-nødvendige rejser fortsat til lande uden for Europa, ligesom rejser til seks lande i Europa også fortsat frarådes.

Det gælder Rumænien, Portugal, Storbritannien, Irland, Malta og Sverige, hvor Udenrigsministeriet har har foretaget en mindre lempelse, så ikke blot den nordlige region Västerbotten men også Kronoberg og Blekinge er undtaget.

Samtidig bliver de små stater Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten bliver også åbne for turistrejser.

De seks orange europæiske lande

Det er disse seks europæiske lande, der fortsat bliver frarådet alle ikke-nødvendige rejser til for nuværende:

 • Portugal
 • Storbritannien samt Nordirland
 • Dele af Sverige
 • Rumænien
 • Irland
 • Malta

De nævnte lande vil fortsat være farvet orange på Udenrigsministeriets kort over rejsevejledninger.

Således lyder Udenrigsministeriets beskrivelse af en orange rejsevejledning:

»Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser, da risiciene forbundet med rejser til disse steder er alvorlige. Hvis du kommer hjem fra et orange område, opfordres du til at blive hjemme i 14 dage.«

Udenrigsministeriets ændrede rejsevejledninger skal ses i lyset af flere ting.

Rejsevejledningerne fra Europa bliver opdateret hver torsdag eftermiddag og bygger på en række såkaldt objektive kriterier – bl.a. på antallet af smittede. Det tal skal ligge på under 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Udover smittetallene forholder Udenrigsministeriet sig også til indrejserestriktioner og karantæneregler, når listen bliver opdateret. Derfor kan et land godt forblive orange på Udenrigsministeriets liste, selv hvis Statens Serum Institut melder god for smitteudviklingen. Det er blandt andet tilfældet for både Irland og Storbritannien.

For landene uden for Europa kommer torsdagens ændring, efter at EU-rådet i tirsdags ændrede sine anbefalinger til indrejse for 14 lande. De nye anbefalinger lyder på, at EU-lande kan åbne for rejsende fra Algeriet, Australien, Canada, Georgien, Japan, Montenegro, Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay.

Fakta: Sådan er kriterierne for rejser i Europa

Lørdag 27. juni trådte nye anbefalinger i kraft hos Udenrigsministeriet om rejser i EU, Schengenområdet og Storbritannien.

Landene inddeles i ”åbne lande” og ”karantænelande”, og status afhænger af det aktuelle smittetryk i det pågældende land.

Bliv klogere på reglerne her:

 • For at være ”åbent” skal et land ugentligt i gennemsnit have under 20 smittede per 100.000 indbyggere.
 • For åbne lande vil Udenrigsministeriets rejsevejledning være udstyret med en gul farve, hvis landet ikke har betydelige indrejserestriktioner over for danske rejsende.
 • Den gule farve betyder, at man kan indrejse med forsigtighed.
 • Et land ændrer status til ”karantæneland”, hvis antallet af nye smittede når op på 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge.
 • I så fald skifter landet farve i Udenrigsministeriets rejsevejledning til orange. Den orange farve betyder, at man fraråder alle ikke-nødvendige rejser.
 • Ved hjemkomst fra et land, hvor ikke-nødvendige rejser frarådes, opfordres man til at holde sig hjemme i 14 dage.
 • Listen opgøres ugentligt. I den første uge har Sverige, Storbritannien, Portugal, Rumænien, Malta og Irland haft status som ”karantænelande”.
 • For de nordiske lande er der lavet en særlig mekanisme. Hvis et nordisk land ikke opfylder de objektive kriterier for at ”åbne”, overgår landet til en regional ordning.
 • Det betyder eksempelvis, at regionen Västerbotten i Sverige den første uge med de nye rejsevejledninger har været karakteriseret som ”åben”, fordi man her har haft et lavere antal nye smittede end det øvrige Sverige.
 • Hvis man har en ødegård eller lignende i Sverige, kan man i øvrigt altid rejse til det pågældende område, selv om Udenrigsministeriet ellers fraråder ikke-nødvendige rejser.

Kilde: Udenrigsministeriet.

På baggrund af dette har en gruppe bestående af af repræsentanter fra Statens Seruminstitut, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet vurderet, hvad der skal gøres i Danmark. Og her er gruppen altså nået frem til, at den danske grænse ud fra et forsigtighedsprincip ikke skal åbnes for lande som Tyrkiet, Serbien, Rwanda og Marokko, selv om de stod på EU’s liste.

Læs også
Top job