Politik

»Det er for tidligt at sige, at flyet blev skudt ned som følge af menneskelig fejl«

Ukraines udenrigsminister går imod en ny rapport om det flystyrt, der i januar kostede 176 civile passagerer livet.

Det ukrainske fly nåede kun få kilometer væk fra lufthavnen, inden det blev ramt. Flyet skulle være fløjet fra Teheran til Kijev i Ukraine. Arkivfoto: AFP

Det er endnu for tidligt at konkludere, at menneskelige fejl var skyld i, at et ukrainsk passagerfly i starten af januar blev skudt ned nær Irans hovedstad Teheran og kostede 176 passagerer livet.

Sådan lyder meldingen fra Ukraines udenrigsminister efter, at Irans civile flymyndigheder i en rapport søndag konkluderede, at to missiler affyret ved en menneskelig fejl skød flyet ned.

Det skriver Reuters.

Jeg vil gerne understrege, at det er for tidligt at sige, at flyet blev skudt ned som følge af menneskelig fejl, som Iran hævder.

Dmytro Kuleba, Ukraines udenrigsminister

»Jeg vil gerne understrege, at det er for tidligt at sige, at flyet blev skudt ned som følge af menneskelig fejl, som Iran hævder,« udtaler den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba til Reuters.

Han oplyser til mediet, at han mener, at der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål i forbindelse med flystyrtet, og derfor efterlyser han flere undersøgelser, der skal klarlægge præcis, hvad der skete, da flyet styrtede ned.

Derved er Ukraine og Iran altså fortsat uenige om, hvad der ligger til grund for flystyrtet.

I den iranske rapport lød konklusionen søndag, at en militær enhed med ansvar for beskyttelse af luftrummet »glemte at justere dets radarsystem, hvilket udløste en kædereaktion af kommunikationsfejl og menneskelige fejl, der førte til den dødelige nedskydning af et ukrainsk passagerfly i januar.«

Iran har undervejs i undersøgelserne afvist at sende flyets sorte bokse til udenlandske eksperter samt smidt Ukraine ud af efterforskningsprocessen, hvilket har udløst skarp kritik.

Det ukrainske passagerfly PS752 blev skudt ned i timerne efter, at Iran havde sendt raketter mod baser i Irak med amerikanske soldater. Det skete som svar på USA’s likvidering af den iranske general Qassem Soleimani i Iraks hovedstad, Bagdad.

Flyet fra Ukraine International Airlines skulle være fløjet fra Teheran til Kijev i Ukraine.

De fleste af de 176 ombordværende var iranere eller folk med dobbelt statsborgerskab. 57 var hjemmehørende i Canada.

BRANCHENYT
Læs også