Serier

Trump har indset noget om EU: »Andre præsidenter har ikke anet det«

Under en pressebriefing lod USA's præsident Donald Trump vide, at EU i hans øjne udnytter hans land.

Trumps handelskrig
Donald Trump holdt pressemødet i haven ved Det Hvide Hus. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Da USA's præsident i nat dansk tid afholdt et pressemøde, var hovedbudskabet en kritik af Kina og annoncering af, at USA nu afskaffer Hong Kongs særaftale for handel.

Derefter brugte præsidenten størstedelen af det timelange pressemøde på at kommentere sin kommende modstander i præsidentvalgkampen Joe Bidens politik og valgprogram. Men under denne del af mødet var det ikke kun Biden, der var mål for kritik.

For da Trump kom ind på Joe Bidens miljøpolitik, der indeholder skrappere mål for klimaudledninger end Trumps politik på området, var det med en kommentar om, at man skal huske, at USA er i konkurrence med hele verden - også EU.

»Man må ikke glemme, at vi konkurrerer med Kina og med mange andre lande verden rundt. Vi er i hård økonomisk konkurrence - også med Europa, som aldrig har behandlet os godt,« indledte Trump og fortsatte:

»EU blev dannet for at udnytte USA. De dannede den, og de udnytter USA. Og jeg ved det, og de ved, at jeg ved det, men andre præsidenter har ikke anet det,« fortsatte Trump, som i denne sammenhæng brugte Europa og EU som synonyme betegnelser.

Det er ikke første gang, Trump anklager EU for at være unfair over for USA. Hans anklager har tidligere været baseret mestendels på, at USA har et markant underskud på betalingsbalancen over for EU's medlemslande.

Ifølge tal fra den amerikanske regering nåede underskuddet i fjor op på ca. 1.150 mia. kr., og i perioden januar-maj i år er underskuddet indtil videre på ca. 435 mia. kr.

På pressemødet gik Trump denne gang hurtigt tilbage til sin egentlige dagsorden med at kommentere Joe Bidens program, men en enkelt gang vendte han tilbage for at understrege, at hans administration lige nu er i samtaler med EU vedrørende told på amerikansk-fangede fisk.

Den normale forklaring på dannelsen af EU er, at der i efterkrigstiden var et behov for at sikre dialog og samarbejde mellem de tidligere stridende parter for at sikre freden, men også bistå med genopbygningen. Siden har unionen udviklet sig fra at være fokuseret på en primær dagsorden om frihandel til også at omfatte et mere politisk samarbejde.

Læs også
Top job