Politik

Dansk spionchef: Pas på med at hjælpe Kina i global værdikamp

Vær meget varsom med, hvem I samarbejder med, og hvem I køber overvågningsudstyr fra, advarer FE-chefen.

Efter medieafdækning af flere kritiske sager om samforskning med Kina opfordrer FE-chef Lars Findsen nu forskere til at skærpe opmærksomheden. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Danske forskere og universiteter skal skærpe opmærksomheden og have en langt mere kritisk tilgang til, om man bidrager til noget negativt som f.eks. undertrykkelse og overvågning, når man indgår i et forskningssamarbejde med Kina eller andre fremmede magter.

Sådan lyder det opsigtsvækkende opråb fra chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, der advarer om, at verden befinder sig midt i en »global værdikamp«, som der ikke er tilstrækkelig opmærksomhed på i Danmark.

»Hvis man som dansk forsker aktivt bidrager i et teknologisamarbejde med aktører, der bruger teknologien til at undertrykke og overvåge befolkningsgrupper, handler det om værdier,« siger han.

Man skal være opmærksom på, at man kan blive en brik i det spil og det kapløb, der foregår.

Lars Findsen, FE-chef

Den danske spionchef forklarer, at der er en tæt sammenhæng mellem det teknologiske kapløb og fremtidens »globale værdikamp«, og det skal danske forskere »gøre sig etiske og værdimæssige overvejelser« om.

»Man skal være opmærksom på, at man kan blive en brik i det spil og kapløb, der foregår,« siger Lars Findsen, som tilføjer, at man »fra kinesisk side er optaget af at opbygge og tilegne sig nogle af de fremmeste teknologier«.

Udmeldingen kommer efter flere sager om dansk samforskning med Kina. Bl.a. har Jyllands-Posten afdækket en sag om forskning i dna fra uighurerne, et folkeslag, som undertrykkes af det kinesiske styre. Det er også kommet frem, at Forsvaret anvender overvågningsudstyr fra den kinesiske overvågningsgigant Hikvision. Selskabet er sortlistet af USA, bl.a. af sikkerhedsårsager.

Generelt opfordrer Lars Findsen til skærpet opmærksomhed ift. brug af overvågningsudstyr fra fremmede magter, herunder Kina. Udstyret kan indeholde »bagdøre«, der kan anvendes til spionage eller slukning af udstyret. Samtidig pålægger Kinas efterretningslov kinesiske aktører »i en given situation at samarbejde med de kinesiske sikkerhedsmyndigheder«, siger han.

Formanden for Danske Universiteters Rektorkollegium, Anders Bjarklev, hilser debatten velkommen. Han mener dog, at det vil være noget rod, hvis forskere selv skal tage stilling til udenrigspolitiske spørgsmål. Den kinesiske ambassade er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens spørgsmål. Hikvision har tidligere afvist anklagerne mod selskabet.

BRANCHENYT
Læs også