Politik

Kofod før Pompeo-besøg: »Det er ikke et høflighedsmøde«

Tirsdag aften har udenrigsminister Jeppe Kofod sammen med Færøerne og Grønlands udenrigsrepræsentanter holdt pressemøde. Mike Pompeos kommende besøg var dagsordenen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod og Grønlands naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og energi, Steen Lynge, og Færøernes landsstyremand for kultur og udenrigsanliggender, Jenis av Rana. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Onsdag lander USA's udenrigsminister Mike Pompeo i Danmark for at mødes med statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod.

Et af emnerne kommer til at være samarbejdet om arktis, og derfor forberedte Jeppe Kofod sig tirsdag ved at mødes med Grønlands naalakkersuisoq (minister. red.) for udenrigsanliggender og energi, Steen Lynge, og Færøernes landsstyremand for kultur og udenrigsanliggender, Jenis av Rana.

Da det blev aften trådte de tre ud af udenrigsministeriet for at svare på pressens spørgsmål. Alle tre var enige om, at dagens drøftelser om morgendagens møde var forløbet positivt.

Udenrigsministeren løftede desuden en del af sløret for, hvilke emner der vil være på mødedagsordenen.

»Vi skal sammen se på udfordringerne i de arktiske område, både økonomiske og sikkerhedspolitiske. Det er vigtigt at vores samarbejde er præget af lavspænding. Det er ikke et høflighedsmøde, men et møde, hvor vi tager bestik af en verden, der er i hastig forandring,« lød det fra Jeppe Kofoed.

Færørernes Jenis av Rana var på linje med udenrigsministeren om at fastholde Arktis som et konfliktfrit område.

»Vi er meget bekymrede for, hvis arktisk skulle blive en krigsskueplads for de store magter. Derfor ligger det os meget på sinde at få budskabet frem til Pompeo om, at vi skal passe på Arktis og sørge for, at det fortsat er et lavspændingsområde.«

Fra et grønlandsk perspektiv håber Steen Lynge, at onsdagens møde kan betyde mere samarbejde mellem USA og Grønland.

»Vi ser frem til et tættere samarbejde med USA, og at vi kommer til at indgå i tættere samarbejde om uddannelse, handel, kultur og ikke mindst turisme og råstof. Det er vigtigt, at vi i Grønland fortsat kan udvikle os,« lød det.

Jenis av Rana og Steen Lynge skal også deltage i mødet med Pompeo, og Jeppe Kofod understregede flere gange tirsdag, at de tre vil gøre fælles front.

De tre ministres svar på pressens spørgsmål afslørede dog også lidt flere nuancer i deres tilgange, og Grønlands Steen Lynge anerkendte, at man ikke kan komme uden om forskellene.

»Der vil være interessekonflikter ind i mellem, men det må vi løse. For den grønlandske regering er det vigtigt, at den økonomiske udvikling ikke hindres, fordi der er uenigheder i Rigsfællesskabet. Så må vi hver især nå til enighed. Sikkerhed betyder selvfølgelig noget, det kan man ikke komme udenom. Men udviklingen for befolkningen må ikke tage skade af de enkeltes interesser,« sagde han.

Udover Arktis har Pompeo allerede meldt ud, at han vil snakke med Frederiksen og Kofod om Kina.

USA har længe været på kollisionskurs med Kina på flere punkter - blandt andet Kinas forfølgelse af uighurerne i Xinjiang, en ny sikkerhedslov for Hong Kong, fremfærden i Det Sydkinesiske Hav, handelsaftaler og coronapandemien.

Da Mike Pompeo tirsdag brugte dagen i London sammen med bl.a. Boris Johnson, var det netop Kina, der var den fremherskende dagsorden.

»Vi ønsker at se enhver nation, der forstår frihed og demokrati og værdsætter det og ved, at det er vigtigt for deres eget folk og deres eget suveræne land og for at være succesrige at forstå denne trussel, som det kinesiske kommunistparti udgør mod dem,« udtalte Pompeo til den britiske presse, efter dagens møder var overstået.

Mike Pompeo og Jeppe Kofod mødtes senest i slutningen af 2019. Sidste gang en amerikansk udenrigsminister besøgte Danmark var med John Kerrys besøg i 2016.

Læs også
Top job