Serier

Danmark åbner for rejser til hele Sverige

Udenrigsministeriet har med opdaterede rejsevejledninger åbnet for rejser til alle regioner i Sverige.

Corona rammer verden
Udenrigsministeriet åbner for rejser til hele Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Smittetrykket i hele Sverige er faldet så meget, at Udenrigsministeriet med de nyeste rejsevejledninger åbner for rejser til alle landets regioner.

Det betyder, at ikke-nødvendige rejser til Sverige ikke længere frarådes - uanset hvilken del af landet, der er tale om.

- Det betyder, at rejsevejledningen for hele Sverige nu bliver "gul", og at der ikke længere anvendes en regional ordning for landet, lyder det fra Udenrigsministeriet i en skriftlig kommentar.

De opdaterede rejsevejledninger omkring udrejse gælder fra torsdag eftermiddag.

Rigspolitiets regler for indrejse betyder, at det er muligt for personer med bopæl i lande, der betragtes som åbne eller "gule", at komme til Danmark uden et særlig anerkendelsesværdigt formål.

Personer fra "gule" dele af verden kan rejse ind i Danmark, hvis de har booket seks overnatninger.

Igen er der her en undtagelse. Hvis man bor i en grænseregion - i Sverige gælder for Skåne, Halland og Blekinge - behøver man ikke de seks overnatninger.

Ændringer for indrejse sker dog ikke samtidig som rejsevejledningerne. De nye regler for, hvem der kan rejse ind, hvis de har minimum seks overnatninger booket i Danmark, træder i kraft lørdag 1. august.

Gradvist er der blevet åbnet for rejser til og fra Sverige. Udenrigsministeriet har hidtil opdelt Sverige i regioner, som enten har været lukkede eller åbne. Men nu er rejsevejledningerne til de sidste lukkede regioner blevet lempet.

Et af kriterierne er, at antallet af smittede i et land skal være på under 20 per 100.000 indbyggere.

Når et land først er åbnet, vil den kritiske grænse for, hvornår rejsevejledningerne igen bliver skærpet, være ved 30 smittetilfælde per 100.000 indbyggere målt over den seneste uge.

Et stigende antal smittetilfælde i Spanien betyder, at landet nærmer sig grænsen for, om Udenrigsministeriet vil fraråde ferierejser til landet.

I øjeblikket har Spanien 25,5 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge. Derfor er landet stadig åbent.

Men smittetallet er steget næsten eksplosivt de seneste dage. I sidste uge var tallet 15 smittede per 100.000 indbyggere for den foregående uge.

Myndighederne i Norge besluttede i sidste uge af fraråde alle ikke-nødvendige rejser til Spanien, som er en yndet feriedestination.

- Det er vigtigt at understrege, at smitteudviklingen i Spanien fortsat er inden for den ramme, hvor vi kan fastholde en "gul" rejsevejledning, skriver Udenrigsministeriet.

- Når man rejser, anbefaler Udenrigsministeriet dog for alle, at man er opmærksom på sin personlige sikkerhed og holder sig løbende opdateret om udviklingen i smittebilledet via de lokale myndigheder, lokale medier og sit rejsebureau.

Personer, der rejser til Danmark efter ophold i regioner med flere end 50 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere, bliver opfordret til at få en coronatest, når de kommer hjem.

Det er i øjeblikket tilfældet for de tre spanske regioner Aragón, Catalonien og Navarra.

Med den seneste opdatering af rejsevejledningerne bliver Spaniens naboland Portugal åbnet.

Til gengæld bliver Rumænien lukket, og alle ikke-nødvendige rejser frarådes nu til landet.

Listen over åbne lande bliver opdateret hver torsdag.

Rejsevejledningerne er kun anbefalinger. Det er dermed ikke ulovligt, hvis man ikke følger dem.

Læs også
Top job