Politik

Morten Messerschmidt bliver politisk næstformand i Dansk Folkeparti

»Mortens stærke idépolitiske rigdom bliver en stor gevinst for DF som medlem af ledelsen,« lyder det fra partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Morten Messerschmidt bliver næstformand i Dansk Folkeparti. Foto: Cicilie S. Andersen/Polfoto

Morten Messerschmidt er ny politisk næstformand i Dansk Folkeparti i stedet for Søren Espersen, som stopper og træder ud af gruppeledelsen.

Det skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

»Mortens stærke idépolitiske rigdom bliver en stor gevinst for DF som medlem af ledelsen,« lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, som over for TV 2 News forklarer, at beslutningen er sket efter længere tids overvejelse.

Beslutningen er truffet på partiets sommergruppemøde, som foregår i Sønderborg. Næstformandsskiftet er sket med folketingsgruppens opbakning, oplyser DF i en mail til Ritzau.

Morten Messerschmidt selv har på Twitter kommenteret sin udnævnelse med ordene »glad for at være valgt som ny næstformand i Dansk Folkeparti. Tak til Søren Espersen for kæmpe indsats«.

Det er ikke engang en uge siden, at Morten Messerschmidt i et større interview med Politiken gav sit bud på en ny politisk retning for partiet og kritiserede partitoppen for at køre parløb med Socialdemokratiet frem mod folketingsvalget. Samtidig nævnte han kristendommen som et værdipolitisk fundament for Dansk Folkeparti.

Blå bog: Morten Messerschmidt

Morten Messerschmidt (DF) bliver forfremmet i Dansk Folkeparti, hvor han fremover skal være politisk næstformand. Han afløser Søren Espersen.

Her er en blå bog over DF’eren:

* Navn: Morten Messerschmidt.

* Alder: 39 (Født 13. november 1980).

* Fødested: Frederikssund.

* Bopæl: København.

* Parti: Dansk Folkeparti.

* Politisk karriere:

Juni 2019-nu: Valgt til Folketinget for Dansk Folkeparti. Ordfører for klima, energi, EU og Europarådet.

2009-2019: Medlem af Europa-Parlamentet med rekordhøje 465.758 personlige stemmer ved valget i 2014.

* 2005-2009: Medlem af Folketinget.

* Erhvervsuddannelse:

2010-2012: Underviser i statsforfatningsret på Københavns Universitet.

* Uddannelse:

Cand.jur. fra Københavns Universitet.

* Privat:

Kæreste med Dot Wessman, teltholder i sangerindepavillonen Bakkens Hvile.

Kilder: Folketinget, Ritzau.

I interviewet ønskede Messerschmidt ikke at forholde sig til, at han i dele af baglandet er nævnt som et bud på en kommende formand i DF.

»Jeg kan måske være en del af redningen,« lød beskeden fra den nu nyudnævnte næstformand.

Den tidligere DF-leder Pia Kjærsgaard var tidligere på sommeren i TV 2-programmet ”Lippert” ude med en kritik af, at der i Dansk Folkeparti ikke er en klar ”arvefølge” i partiet. En arvefølge, der altså nu ser ud til at være faldet på plads, selv om ingen af de to parter mandag ønskede at bruge betegnelsen ”kronprins” om Messerschmidt.

»Kristian er formand, og han er formand, lige så længe han har lyst til at være formand. Det handler om politikken,« sagde Morten Messerschmidt til TV 2 umiddelbart efter sin officielle udnævnelse.

Også formand Kristian Thulesen Dahl har tidligere vægret sig ved at nævne Morten Messerschmidt eller andre navngivne profiler som oplagte efterfølgere til formandsposten.

»Der er ikke én, hvor man siger, at det er afklaret, at hvis jeg fik den berømte tagsten i hovedet, så var det den person. Sådan mener jeg heller ikke, det behøver at være,« sagde Kristian Thulesen Dahl i juli til Jyllands-Posten.

Søren Espersen har været politisk næstformand i DF siden 2012, men efter eget udsagn er det hans eget strategiske valg at træde tilbage for at give plads til Morten Messerschmidt på posten.

»Jeg ved, hvor populær Morten Messerschmidt er både i baglandet og hos vælgerne. Så jeg kunne se, at det ville være udmærket, hvis han kunne erstatte mig. Jeg er ked af, at det skal være sådan. For jeg synes, det har været dejligt at være med,« siger Søren Espersen til Ritzau og forklarer samtidig, at han har overvejet sin beslutning i flere måneder.

Dansk Folkeparti fik ved folketingsvalget i 2019 en voldsom tilbagegang i mandater, og siden har det ikke lykkedes partiet at vende populariteten blandt vælgerne.

BRANCHENYT
Læs også