Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Venstre tøver med at bremse genåbningen: »Vi ønsker at følge den plan, vi har lagt«

Venstre vil have regeringen på banen med en plan for en eventuel udskydelse af fase fire af genåbningen.

Corona rammer verden
Dele af samfundet som restauranter og værtshuse er allerede åbnet som en del af Folketingets plan. Fase fire, som inkluderer nattelivet, skal forhandles i midten af august. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Hvis fase fire må udskydes, skal regeringen lægge en ny plan for, hvad de berørte brancher kan regne med.

Det mener Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, som ikke umiddelbart ønsker at stoppe genåbningen af samfundet på grund af de nuværende smittetal.

»Vi ønsker at følge den plan, vi har lagt i Folketinget om fase fire, med mindre sundhedsmyndighederne har sundhedsfaglige grunde til, at vi skal lade være,« siger han tirsdag eftermiddag.

Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak meldte tirsdag ud, at instituttet »ikke vil anbefale politikerne yderligere genåbning«. Mølbak slog over for Jyllands-Posten fast, at smittetrykket i Danmark på nuværende tidspunkt er så højt, at man ikke sundhedsfagligt kan anbefale at åbne yderligere.

Kåre Mølbak meddelte dog samtidig, at det i sidste ende er en politisk beslutning, om man vil åbne mere eller ej.

Ifølge Martin Geertsen har han som sundhedsordfører og medlem af følgegruppen for coronakrisen ikke fået besked om, at der skulle være kommet nye anbefalinger fra SSI. Derfor skaber Kåre Mølbaks udtalelser usikkerhed om hele situationen, og Venstre efterlyser derfor en snarlig melding fra regeringen.

»Vi har behov for, at regeringen kommer på banen. Dels for at forklare, om det er Kåre Mølbaks egen holdning eller sundhedsmyndighederne som helhed, der nu kommer med et fagligt input. Dels for at give de berørte brancher klarhed,« siger han.

Samme toner lyder fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, som ønsker at mødes med regeringen før de planlagte forhandlinger den 12. august.

»Vi ønsker ikke at anvise løsninger og tage stilling til SSIs anbefaling, før vi har mødtes med regeringen, og vi håber, at regeringen kan give svar på en række spørgsmål,« siger hun til Berlingske.

Både Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, og SF’s ditto, Kirsten Normann Andersen, har udtrykt ønske om at udskyde genåbningen, fordi antallet af coronasmittede i Danmark stiger.

»Det virker umiddelbart meget risikabelt at åbne natklubber og øge antallet af mennesker, der kan være sammen,« siger Kirsten Normann Andersen til Ritzau.

Planen er, at genåbningen af Danmark skal gå ind i fase fire i august. Det betyder bl.a., at natklubber og spillesteder står til at skulle genåbne. Videregående uddannelser er også omfattet af fase fire, lige som forbuddet mod store arrangementer med over 500 personer foreløbig står til at udløbe den 31. august.

Sundheds- og Ældreministeriet har endnu ikke kommenteret Kåre Mølbaks udmelding.

BRANCHENYT
Læs også